fbpx
Skip to main content
spomenik Kajmakčalan

Kako su Srbi osvojili Kapiju slobode

Foto: Wikimedia.org
Nakon osamnaest dana teške borbe na Kajmakčalanu, srpska vojska je izvojevala pobedu i otvorila dotad neosvojivu Kapiju slobode. Ovo je za srpski narod značilo da može da se vrati u svoju domovinu.

Sa sobom su poneli i osmatračnicu sa Kajmakčalana, da ih podseća na slavnu pobedu. U toj ideji ih nije omelo ni loše vreme, ni dug put.

Od kamenja koje su doneli naši preci napravljen je neobičan spomenik koji se nalazi u Pionirskom parku. Ovaj spomenik je sećanje na pobedu koju su Srbi ostvarili u Prvom svetskom ratu protiv Bugara na planini Kajmakčalan. Srpska Vrhovna komanda je ponela kamenje sa vrha Sveti Ilija visokog 2.524 metra da bi pobeda uvek ostala upamćena.

tabla sa imenima
Foto: Wikimedia.org

Za Srbe, bitka je bila početak povratka kući. Posle duge golgote i stradanja u Albaniji, Kajmakčalan je bio simbol vere u novo sutra i smatrali su da se ne sme izgubiti jer će se tako izgubiti i svaka šansa za povratak u domovinu.

Da se nikada ne bi zaboravili velikani koji su se hrabro borili za svoju domovinu, na osmatračnici su postavljene i spomen-ploče sa imenima svih srpskih generala koji su učestvovali u Prvom svetskom ratu.
Osmatračnica prekrivena puzavicama i sva u kamenu podseća na originalnu osmatračnicu koja je pomogla srpskim borcima na Kajmakčalanu. Ova bitka je ostala poznata po velikom broju žrtava i po nadmorskoj visini na kojoj se odigrala. Spomen-ploče od mesinga sa imenima svih generala čine ovaj spomenik jedinstvenim.

Osim ovog spomeika postoji i mala kapela na vrhu Kajmakčalana gde se nalaze lobanje mrtvih srpskih vojnika. “Mojim div-junacima neustrašivim i vernim, koji grudima svojim otvoriše vrata slobodi i ostaše ovde kao večni stražari na pragu otadžbine“, reči su koje je Aleksandar Karađorđević posvetio junacima sa Kajmakčalana.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd