Skip to main content
Kolinda Gabar Kitarović

Kolinda Kitarović predlaže osnivanje odbora za "Oluju"

Foto: Profimedia
Hrvatska predsednica, Kolinda Grabar Kitarović, izjavila je da još ništa nije dogovoreno u vezi sa dvadesetogodišnjicom "Oluje", kao i da je premijeru Zoranu Milanoviću predložila osnivanje državnog odbora, kako bi se na najbolji način obeležila ta hrvatska vojno-policijska akcija.

"Upravo sam potpisala dopis predsedniku Vlade Milanoviću kojem predlažem da se osnuje državni odbor u kojem bi bili predstavnici mojeg i njegovog ureda, predstavnici Hrvatskog sabora, parlamentarnih stranaka, ali i komandujući iz Oluje, predstavnici vojske, policije. Smatram da je to pitanje u kojem se apsolutno ne smemo razdvajati i deliti", izjavila je Grabar Kitarović.

Hrvatska predsednica kazala je da želi da se "Oluja", kao jedan od, kako je rekla, "najslavnijih datuma u novijoj hrvatskoj istoriji", obeleži na najdostojanstveniji način i da se o tome treba dogovoriti.

Haški tribunal je u prvostepenoj presudi generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču okarakterisao "Oluju" kao udruženi zločinački poduhvat, sa ciljem proterivanja najvećeg dela krajiških Srba. U drugostepenoj presudi, takve tvrdnje su, međutim, odbačene i generali oslobođeni.

"Hajdemo da se o tome dogovorimo, da osnujemo državni odbor i kroz to da vidimo na koji način ćemo najbolje obeležiti ''Oluju'', hrvatsku pobedu, ali i odati počast svim žrtvama", dodala je ona, prenosi Hina.

Grabar Kitarović odgovorila je i na novinarsko pitanje šta će preduzeti da se sa hrvatskih stadiona konačno iskoreni ustaški pozdrav "Za dom spremni".

"To se može kontinuiranom edukacijom i isticanjem da su takvi povici, koji vređaju bilo koga, povici mržnje, rasizma i netolerancije, apsolutno neprihvatljivi", rekla je ona.

Vremenska prognoza
Clear sky
25 Beograd