fbpx
Skip to main content
Unesko

KOMŠIJSKI NOŽ U LEĐA: Makedonija i Crna Gora glasale za prijem Kosova u Unesko

Foto: Profimedia
Crna Gora i Makedonija danas su bile među 27 zemalja koje su glasale za prijem Kosova u Unesko na sednici Izvršnog saveta ove organizacije u Parizu.

Među zemljama koje su dale svoj glas "za" Kosovo u Unesko, nalaze se i: Avganistan, Albanija, Austrija, Belize, Velika Britanija, El Salvador, Ujedinjeni Emirati, Estonija, SAD, Francuska, Gabon, Gambija, Gvineja, Italija, Kuvajt, Dominikanska republika, Nemačka, Tajland, Togo, Čad, Češka, Švedska, Pakistan, Sent Kits i Nevis i Holandija.

Protiv je glasalo 14 zemalja i to: Argentina, Angola, Brazil, Kina, Ekvador, Španija, Etiopija, Rusija, Indija, Maroko, Meksiko, Namibija, Nigerija i Kuba.

Uzdržanih zemalja je bilo takođe 14: Alžir,  Bangaldeš, Egipat, Indonezija, Japan, Južna Koreja, Malavi, Mali, Mauricijus, Mozambik, Nepal, Papua Nova Gvineja, Trinidad i Tobago i Uganda. 

Zemlje čiji su predstavnici ostali van sale tokom glasanja, nisu ni glasale, su: Tunis, Turkmenistan i Ukrajina.

Kako se računaju samo glasovi za i protiv predloga, koji je formalno podnela Albanija, većinom glasova predlog je usvojen. 

Izvršni savet Uneska otuda je odlučio da da preporuku Generalnoj konferenciji Uneska, koja će biti održana od 3. do 18. novembra, za prijem Kosova. 

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
2 Beograd