Skip to main content
mafijaši

MAFIJAŠKE PORUKE: Glava u kesi, metak u usta i jezik u sanduče

Foto: Profimedia
Svaka mafijaška porodica ima svoje običaje, ali ono što važi za sve je zakon: „Oko za oko, zub za zub“. Ako mislite da imate sreće, pa ne žele osvetu, nego samo da pošalju poruku, grdno ste se prevarili. Oni ne koriste poštu, osim kada je u pitanju slanje jezika, malog prsta ili uha.

Čuveni Al Kapone je uhvatio dva FBI agenta, vezao ih za stolicu i mučio ih, a onda ih je fotografisao i poslao fotografiju Čikago Tribjunu, kao upozorenje svim agentima koji učestvuju u istrazi protiv njega. Fotografija je osvanula na naslovnoj strani čikaških novina.

Poruke od kojih se sledi krv

Ipak, nisu svi mafijaši toliko kreativni, a najčešće posežu za sigurnim načinima za isporučivanje poruke, kao što je odsecanje glave.

Odsecanje glave kao mafijaška poruka najčešće je u ratovima među meksičkim narkokartelima. Svetsku javnost je 2009. godine sablaznila vest o šest odsečenih glava bačenih ispred crkve u Durangu, na severu Meksika. To su bile glave petorice policajaca i okružnog tužioca koje su prvo oteli, a potom su radnici komunalnog preduzeća pronašli njihove glave u plastičnim kesama.

mafija
Foto: Profimedia

Meksički uzori na ulicama Beograda

Odsecanje glave nije strano ni nama geografski puno bližim mafijašima. Na meksičke mafijaške „uzore“ ugledali su se kriminalci u širem centru Beograda, gde je pronađena odsečena glava 27-godišnjaka. Glava je danima stajala u crnoj kesi za smeće pored kontejnera.

Odsecanje glave je postalo sinonim za nasilje u islamskim zemljama, otkad su pripadnici Islamske Države hladnokrvno odrubljivali glave svojim taocima i snimali ih, pa potom snimke kačili na internet.

Odstranjivanje delova tela kao poruka, primećeno je u SAD-u. Američka mafija tako seče deo po deo tela, prste, uši, jezik i šalju i porodici žrtve, pokazujući svoju hladnokrvnost.

Mafija
Foto: Profimedia

Tango italiano

Kako poslati poruku, možda najbolje zna italijanska mafija. Otkinut jezik ili metak u usta znači da je žrtva „previše“ govorila o stvarima o kojima je trebalo da ćuti. Sačma u lice poručuje da je ubijeni izgubio obraz, odnosno da je sarađivao sa vlastima. Tehnika koju italijanski mafijaši nazivaju „incaprettamento“ ili „grlo koze“ je zapravo vezivanje nogu i grkljana otpozadi, tako da žrtva zateže uže nakon nekog vremena, jer joj otkažu mišići na udovima i tako na kraju sama sebe zadavi. Ovo je kazna za izdajnike ili one koji prisvajaju deo plena samo za sebe.

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD lepotica noći

SD ludo burazeru

Vremenska prognoza
Clear sky
28 Beograd