Skip to main content
mailnari

Malinari protestovali u Arilju, sutra sa Vučićem

Foto: Youtube Printscreen
ARILJE - Udruženja malinara sa područja zapadne Srbije održali su miran protest upozorenja u Arilju zahtevajuci da se cena "crvenog zlata" izjednači u svim krajevima Srbije.

Najavili su i da će se sutra sastati sa premijerom Aleksandrom Vučićem, kako bi pokušai da reše ovaj problem.

Protestu su prisustvovali i predstavnici udruženja iz drugih gradova i opština, poput Ivanjice, Užica, Kosjerića, Bajine Bašte, Prijepolja, Priboja, Čačka i Gornjeg Milanovca.

Prema rečima predsednika Udruženja "Vilamet", na protest ih je naterala muka.

"Ovo je miting upozorenja. Nećemo pristati da otkupna cena maline u mačvanskom kraju bude 230 a kod nas je dostigla 170 dinara. Borićemo se za naša prava, dobili smo pozitivan signal i sutra ćemo se sastati sa premijerom u Vladi", rekao je Bogdanović.

Predsednik Udruženja "Eko voće" Božidar Joković podsetio je da je Vlada bila medijator između proizvođača i otkupljivanja, i izrazio nezadovoljstvo kompletnim stanjem u malinarstvu.

"Za našu regiju ovo je najvažniji poljoprivredni proizvod, međutim, tržište je narušeno. U Šapcu i Valjevu je početna otkupna cena bila 190, a kod nas u srcu malinarstva dogodio se sunovrat, pa je otkupna cena bila 150”, dodao je Bogdanović. On je izrazio očekivanje da malinari iduće godine neće doći u istu situaciju, ističući da su njihovi zahtevi apsolutno opravdani. Prema njegovim rečima, moraju se jačati udruženja koja će praviti planove za proizvodnju ovog voća za naredni period.

Vladan Nikolić iz Kosjerića rekao je da na području ove opštine ima oko 1500 hektara zasada pod malinom ali da proizvođači nisu zadovoljni cenom.

Predsednik Ivanjičkog udruženja "Malinar" Dobrivoje Radović, koji je ujedno i član pregovarračkog tima, najavio je da će sutra biti organizovan sastanak sa premijerom Vučićem u 10 časova.

"Ukoliko ne dođe do dogovora o ceni maline u Vladi Republike Srbije, bićemo primorani da preduzmemo radikalnije mere", rekao je i dodao da je trenutno prosečna cena u Mačvi 232 dinara po kilogramu ovoga voća, a u zapadnoj Srbiji, od sinoć - 170.

"Da je razlika bila pet do deset dinara, niko ne bi pravio problem, a takođe je poražavajuce da su pojedini mačvanski hladnjačari dolazili ovde i otkupljivali našu malinu po 200 dinara, i odmah je isplaćivali”, ukazao je Radović.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd