fbpx
Skip to main content
Izložba Međuvreme

"Međuvreme" - otvaranje izložbe Ksenije Jovišević

Foto: Promo
Vreme, naglašeno lični koncept, relativan je u odnosu na posmatrača koji ga meri.

U subotu, 6. septembra sa početkom u 20 časova u Galeriji Zečević biće otvorena izložba "Međuvreme" Ksenije Jovišević.

Međuvreme je vreme između dve pojave, dva procesa, dva događaja; interval. Vremenski period u kome čekamo da se dogodi nešto veliko, navodi se u najavi.

Izložba traje od 6. do 20. septembra.

U sadašnji trenutak ulazimo tako što uviđamo da već jesmo u njemu; razumeti prisustvo znači biti prisutan. Biti prisutan znači posmatrati svoje emocije, svoje misli, ne opirati im se. Ukoreniti se unutar sebe. Spoznati sadašnji trenutaka, u medjuvremenu, omogućiti mu da bude i u njemu živeti i uživati.

Sudeći po definiciji, međuvreme ne poseduje preteranu važnost. Označeno je kao beznačajna praznina između dve popunjenosti koje fasciniraju važnošću. Praznina jeste suština, a vreme između dva događaja, onih manjih ili onih većih, vreme između rođenja i smrti – jeste život. Koliko smo prisutni  sada-i-ovde? Živimo li ili samo čekamo da počnemo da živimo? U osnovi, čekanje kao  stanje uma znači da se želi budućnost, a ne sadašnjost, zanemaruje se ono što se ima, čezne za onim što se nema. Svu negativnost uzrokuje nagomilavanje psihološki percipiranog vremena i poricanje sadašnjosti. Svi oblici straha izazvani su prevelikom potrebom za budućim, a manjkom prisustva, strepnjom od nečega što bi se moglo desiti. Željom da se bude negde "tamo".

Ksenija Jovišević je rođena 1988. godine u Beogradu. Diplomirala je 2012. godine na slikarstvu Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Gordana Nikolića. Izlagala u okviru brojnih grupnih izložbi i festivala, u zemlji i inostranstvu, Švajcarska, Nemačka, Holandija, Amerika, Engleska.

Do sada ima ostvarene četiri samostalne izložbe: "Make a wish" (2013. Beograd), "Velika Težnja" (2013. Beograd), "Kada ako ne sada" (2013. Beograd) i "Ništa nije samo to što jeste" (2011. Beograd).

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd