fbpx
Skip to main content
Otava, Kanada

Metalne tapiserije srpske umetnice u Kanadi

OTAVA - U glavnom gradi Kanade izložene su metalne tapiserije srpske umetnice Živane Kostić, dela izrađena tehnikom jedinstvenom i u srpskoj i u kanadskoj umetnosti.

Izložbu "Poruke" (Messages) koja traje do 4. maja čini 14 metalnih tapiserija manjeg formata nastalih krajem prošle i tokom ove godine i jedan rad sa izložbe velikih formata sa izložbe "Ples kroz vreme" održane takođe u Otavi 2008. godine.

Živana Kostić izrađuje metalne tapiserije jedinstvenom načinom- ubodima čiodama na svili kreirajući simbolične i znakovne slike.

"Simboli su tema mojih radova od početka ovog veka i milenijuma. Preplet slike i priče ostvarujem oslanjajući se na tumačenja znakova kroz slovensku, ali i skandinavsku mitologiju", izjavila je Živana Kostić.

Skandinavska i srpska (balkanska) mitologija uočljive su na gotovo svim radovima. Tako je na tapiseriji "Sveti čovek" vidljiv vinčanski božji simbol, na tapiseriji "žrtvovanje" legenda o skandinavskom bogu Odinu dok je na radu "Radost u kući" vinčanski znak u zajednici sa skandinavskom runom radosti.

"Nastale iz hiljada mikro poteza (metalne) tapiserije Živane Kostić mogle bi da se označe i kao mentalne, budući da svaka od njih ne prati prevashodno likovni projekat ili čulni utisak, već projekciju duha", okarakterisala je specifični umetnički izraz Kostićeve likovna kritičarka Mirjana Vajdić Bajić.

Pančevka Živana Kostić je sa umetnicima iz Evrope i SAD radila pre nekoliko godina na Islandu, a odnedavno veliki deo svake godine provodi u Otavi i Montrealu.

U Otavi je prošle godine sa još četiri umetnika, člana Koalicije novih Kanađana za umetnost i kulturu (CNCAC) izlagala na jednomesečnoj izložbi, a od februara do maja ove sa šestoro
umetnika u urbanom delu poznatom po firmama visoke tehnologije Kanadi.

Tokom više od 30 godina umetničkog rada imala je 30 samostalnih i više od 100 grupnih izložbi u Jugoslaviji i Srbiji uključujući i muzeje i galerije u Beogradu, Novom Sadu, Pančevu, Kragujevcu i
drugim gradovima, kao i u drugim zemljama Evrope.

Živana Kostić je dugogodišnja članica Udruženja likovnih umetnika Srbije i Udruženja likovnih umetnika Vojvodine.

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Clear sky
-1 Beograd