fbpx
Skip to main content
Finska, restoran

Najgora zemlja za jesti i piti u Evropi je...

Foto: Profimedia/ilustracija
Nije dobra ideja za pivopije i gurmane da žive u ovoj zemlji.

Finska je evropska država s najviše zakonskih regulacija alkohola, hrane i pića, električnih cigareta i duvanskih proizvoda. Ta skandinavska država "najgore je mesto u EU za jesti, piti i inhalirati" (dim iz e-cigarete), smatraju u Epicentru, Evropskom informativnom centru za politiku. Finsku slede Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Irska i Mađarska, dok su najmanje regulisane države Češka, Nemačka, Luksemburg i Holandija.

Finska, restoran
Foto: Profimedia/ilustracija

Finska se na vrhu liste zatekla zbog širokog raspona poreza na pića i hranu, poput onih na gazirana pića, slatkiše, čokoladu i sladoled. U Finskoj električne cigarete nisu dozvoljene, reklamiranje žestokih pića zabranjeno je u svim oblicima, a pivo i vino mogu se reklamirati samo na televiziji poslije 22 sata. Finska ima najveći porez na pivo u Evropi, te je jedna od dve države EU-a koja ima državni monopol na prodaju alkohola. Druga država s takvim monopolom je Švedska, koja se nalazi na drugom mestu indeksa ponajviše upravo zbog svojih strogih zabrana alkohola. 

SLOVENCI NUDE HIT POSAO: Uslovi su toliko dobri, da bi ljudi platili da ga rade! (VIDEO)

S druge strane, Češka gotovo da i nema restrikcija što se tiče reklamiranja alkohola, kao ni njegovog točenja u restoranima i kafićima. Porez na pivo je među najnižima u Evropi, reklamiranje električnih cigareta je dopušteno, duvanski proizvodi smeju biti na vidljivim mjestima u prodavnicama, a na vlasnicima ugostiteljskih objekata je hoće li zabraniti pušenje. 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Light snow
-2 Beograd