Skip to main content
Homs oslobođen

Najveća pobeda sirijske vojske od početka rata

Foto: Reuters
Tokom jučerašnjeg dana sirijska vojska je po prvi put otkako je u zemlji izbio rat početkom 2011. preuzela potpunu kontrolu nad Homsom.

Antivladini protesti 2011. godine evoluirali su u ulične borbe između pobunjenika i vojske. Tokom zadnje tri godine i sama pobuna je znatno evoluirala, od lokalne opozicije do magneta za međunarodne teroriste iz gotovo svih delova sveta.

Homs oslobođen
Foto: Reuters

Jedna od prekretnica u borbi je bila i zauzimanje grada Al Kusair nedaleko od Homsa. To je ujedno bio i početak konkretnije vojne saradnje između sirijske vojske i libanskog Hezbolaha. Sirijska vojska se teško nosila s borcima iz terorističkih grupa povezanih s Al Kaidom i pomoć Hezbolaha je stigla u pravom trenutku.

Strategija oslobađanja Homsa fokusirala se na male pobede koje su na kraju dovele do pobede. Vojska je počela da preuzima kontrolu nad okolnim naseljima, putevima i strateškim lokacijama, dok je u isto vreme držala kontrolu nad delovima grada koji nisu pali u ruke militanata.

Nakon godinu dana sukoba pobunjenici su saterani u gradski centar. Tu su odolevali ukupno dve godine, uprkos potpunoj vazdušnoj nadmoći sirijske vojske.

Pobunjenička strategija bila je jasna i razumljiva: držati poziciju i čekati na stranu pomoć. Ta pomoć trebala je da stigne u obliku strane vojne intervencije, a za nju se čekalo na zeleno svetlo iz Vašingtona. Američki predsednik Barak Obama odobrio je vojni napad na Siriju, ali je isti zaustavljen od strane unutrašnje političke opozicije u SAD.

Zadnje primirje podržano od strane UN, pri kojem su gotovo svi civili napustili delove Homsa koji su se i dalje nalazili pod kontrolom pobunjenika, zapravo je omogućilo sirijskoj vojsci da pobunjenicima da ultimatum.

Pobunjenici su izabrali beg iz grada koji su držali preko dve godine. Jučerašnji dan obeležile su nesvakidašnje scene: zeleni autobusi stigli su u razrušeni grad. Nedugo zatim konvoj autobusa počeo je da napušta grad, a u njemu je bilo oko 1.200 zadnjih pobunjeničkih boraca.

Homs oslobođen
Foto: Reuters

Nekoliko trenutaka zatim sirijska državna televizija trijumfalno je proglasila: "Homs je u potpunosti očišćen od naoružanih terorističkih skupina".

Guverner provincije Homs Talal Barazi, proglasio je grad Homs sigurnim gradom. Takođe je istaknuo kako će se izgradnja grada odmah pokrenuti čim se kompletna šteta proceni.

(advance.hr)

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD sirija

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd