fbpx
Skip to main content
Žena sklupčana na plaži

NE PANIČITE: Ukoliko vam kasni menstruacija, postoji još 6 razloga osim trudnoće

Foto: Profimedia
Nekim ženama je najstrašnija pomisao da imaju neželjenu trudnoću, a postoje različiti uzroci kašnjenja ciklusa.

Mnogim ženama je prvo što prođe kroz glavu kada im kasni menstruacija da su zatrudnele, i često se veoma istresiraju, jer nisu tako nešto planirale. Međutim, postoje i mnogo ozbiljnije, ali i benignije stvari od neželjene trudnoće, kao što su poremećaj hormona i promena svakodnevnih navika.

  1. Hronična oboljenja - Svaka hronična bolest koja se leči može biti veliki stres za vaš organizam i dovesti do promena u vašem menstrualnom ciklusu.
  2. Stres ima velikog uticaja na vaš ciklus.  Tako da ukoliko imate problem u porodici, na poslu ili ste se oko nečega malo više uznemirili znajte da može doći do poremećaja u vašem ciklusu. Nekim mladim ženama se dešavalo da im menstruacija kasni i po tri meseca zbog prevelikog stresa. Odmorite se, opustite i mislite na sebe.
  3. Naglo mršavite i preterano vežbate? Anoreksija i bulimija, kao i neke dijete, imaju ogroman uticaj na menstrualni ciklus, kao i česti, jaki treninzi. Stoga pažljivo sa treninzima i ishranom, sve treba raditi postepeno, pa čak i promene na bolje.
  4. Rad žlezda - Ukoliko imate problem sa štitnom žlezdom, ciklus vam može kasniti dosta, zato valja kontrolisati rad štritne žlezde s vremena na vreme, jer zakasneli ciklus nije jedina komplikacija koju ovaj problem može da donese.
  5. Prevremena menopauza - Kada se ženama mlađim od 40 godina poremeti balans hormona, može doći do prevremene menopauze, ali ne treba samostalno donositi dijagnozu, već proveriti sa ginekologom.
  6. Kontraceptivne pilule - Ukoliko ste pili pilule za kontracepciju, hormoni vam se mogu poremetiti, pa će samim tim najverovatnije doći do promena i u ciklusu. Takođe se može desiti da ukoliko naglo prestanete da koristite neke od malopre pomenutih pilula protiv neželjene trudnoće mestruacija vam može kasniti par meseci.
  7. Trudnoća - Da, naposletku i ovo može biti uzrok kašnjenja menstrualnog ciklusa. Međutim, najsigurniji način je da se kupi tester trudnoće, i ukoliko niste začeli, najbolje je da se obratite svom lekaru i proverite pravi uzročnik kašnjenja.

Ukoliko vam je ovo bilo interesantno i korisno, saznajte šta je ženi mnogo gore od gubitka partnera (više informacija na OVOM linku)

Pročitajte i:

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

SD zdravlje

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd