fbpx
Skip to main content
Kosovo, Priština

Ništa od oružanih snaga Kosova

PRIŠTINA - Kosovska skupština u sadašnjem sazivu neće glasati o ustavnim promenama koje se odnose na osnivanje oružanih snaga Kosova, tako da će se ta tema naći na dnevnom tek posle izbora, piše danas prištinska "Tribuna".

Taj dnevnik napominje da se u vezi sa tim pitanjem "predao" i sam kosovski premijer Hašim Tači, koji je dosad vršio pritisak da skupština izglasa odluku o osnivanju OSK.

Vlada Kosova je 4. marta usvojila i prosledila parlamentu predlog o osnivanju OSK, sa zadatkom da, kako je najavljeno, zaštite teritorijalnog integriteta, uključujući i sever Kosova. Predlogom vlade, postojeće Bezbednosne snage Kosova bile bi transformisane u oružane snage.

Sada više ne predstavljaju problem glasovi manjinskih zajednica, koje su zahtevale da u parlamentu zadrže rezervisani broj mesta, već činjenica da će za 10 dana skupština Kosova biti raspuštena.

Do tada je ostalo samo da se glasa o produžetku mandata Euleksa i osnivanju Specijalnog suda.

Ni u vladi Kosova više niko ne planira da insistira na predlogu za osnivanje OSK, zato što predlog premijera o rezervisanim mestima za Srbe i ostale manjine nema podršku albanskih stranaka.

"Obećanje premijera manjinskim strankama koje su sa njim u koaliciji, da će rezervisana mesta imati u još jednom mandatu, nema podršku i zbog toga se u tom pravcu definitivno ne može ništa učiniti", rekao je pouzdan izvor za "Tribunu".

Insistiranje lidera DSK Isa Mustafe i Pokreta Samoopredeljenje da više ne može biti rezervisnih mesta za Srbe i ostale manjine, učinio nemogućim formiranje OSK, s obzirom da su manjine svoj glas uslovile zadržavanje dosad rezervisanih mesta, piše "Tribuna".
 

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd