Skip to main content
Tramvaj u Beogradu

Novi tramvaji tek dogodine

Beograd - Donacija Švajcarske, u vidu novih tramvaja, očekuje se tek 2015.godine.

Prvi čovek GSP "Beograd" Dragomir Spasić rekao je sredinom marta da će vozni park najvećeg gradskog prevoznika u narednom periodu biti bogatiji za još 28 tramvaja, popularnih "švajcaraca", koji će stići kao donacija iz ove zemlje.

Međutim, kako saznajemo u GSP, očekuje se da će prvi kontingent šinskih vozila u srpsku prestonicu da stigne tek krajem 2015. godine. U toj turi trebalo bi da bude dopremljeno 18 tramvaja.

Nabavka vozila sa pogonom na gas je put kojim će javni gradski prevoz u Beogradu neminovno morati da krene, s obzirom na to da evropska regulativa nameće obavezu da se do kraja 2020. u sektoru transporta poveća učešće biogoriva u javnom transportu. Između ostalog, podrazumeva i postepeni prelazak na hibridna i vozila na električni pogon.

Kada GSP-u bude isporučena kompletna donacija, u pogonu GSP "Beograd" ukupno će biti oko 70 tramvaja sa Alpa, što čini 30 odsto šinskog voznog parka najvećeg gradskog prevoznika.

Autobus ''na baterije''

Takođe, za sada nema ništa ni od test-vožnje novim autobusom na baterije, kineske kompanije BID, koji je garažiran u pogonu "Centrala" još početkom prošlog meseca.

"GSP je potpisao ugovor i obavio svoj deo posla, međutim, uvoznik još nije registrovao vozilo i završio sve administrativne poslove. Kako stvari stoje, pitanje je kada će i da li će uopšte vozilo biti testirano na beogradskim ulicama", objašnjavaju u ovom preduzeću.

Inače, planirano je da zasad jedini autobus na struju prevozi prvo putnike na liniji "26", a test-vožnja je predviđena čim vozilo prođe neophodne ateste. Ti atesti i proba pokazali bi kolike su prednosti ovog autobusa u odnosu na ostale u voznom parku GSP i to bi na kraju bilo presudno u donošenju odluke.

( Novosti )

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
31 Beograd