fbpx
Skip to main content
U Irskoj pronađena masovna grobnica

OBEĆANA ZEMLJA: Sproveli reforme i sad su "na konju! Može li Srbija tako?

Foto: Profimedia
Irska ekonomija zabeležila je porast od 4,8 odsto u minuloj godini, najviše od svih članica Evropske unije. Stručnjaci smatraju da su "krivac" za usped kvalitetno sprovedene strukturne reforme i redukcija državne potrošnje.

Irski zavod za statistiku objavio je prošlogodišnje pokazatelje ekonomskih kretanja u zemlji. I dok je 2013. godine rast bio samo 0,8 procenata, 2014. bila je više nego dobra. Štaviše, prošla godina je bila najuspešnija od svih zemalja u Evropskoj uniji - rast je bio 4,8 odsto.

Ekonomski skok usledio je nakon što je Irska završila sa međunarodnim programom pomoći Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda 2013. godine. Pre toga, ova zemlja je izvela strukturne reforme i srezala državnu potrošnju. Povećani su porezi, a prodat je i deo državne imovine.

Irska je i pre krize poslovala uspešno. Devedesete i deo dvehiljaditih godina obeležio je dvocifreni ekonomski bum, ali je kraj napretka usledio 2008. godina. Ekonomska recesija pogodila je i zemlju koju zovu "keltskim tigrom": pale su cene nekretnina što je strovalilo bankarski sektor. Zbog svega toga, Irska je pre pet godina potražila pomoć od EU i MMF. Dobila je 85 milijardi evra.

Procene irske vlade su da će u 2015. rast biti 3,9 odsto, dok Evropska komisija očekuje 3,5 stotih. U svakom slučaju, Irska će i u ovoj godine napredovati najviše od svih članica EU.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd