fbpx
Skip to main content
Putin, Oland

Dan koji obavezuje žive - Dan D

Foto: Reuters
KAEN - Skoro 2.000 ratnih veterana i svetskih lidera okupilo se danas popodne na centralnoj ceremoniji obeležavanja 70. godišnjice najveće pomorske invazije u istoriji - iskrcavanja saveznika u Normandiji, poznate kao Dan D ili Operacija Overlord.

Više od dva miliona vojnika prevezeni su tog 6. juna 1944. preko kanala La Manš iz Engleske u Normandiju u okupiranoj Francuskoj. Većinu savezničkih snaga činile su američke, britanske, kanadske i francuske jedinice, a učestvovali su i i vojnici iz Australije, Belgije, Čehoslovačke, Grčke, Holandije, Novog Zelanda, Norveške i Poljske.

Francuski predsednik Fransoa Oland otvorio je jutros u severnom gradu Kaenu svečanost kojom se obeležava sedam decenija od iskrcavanja, odajući počast "i civilima i vojnicima".

"Ovo nije samo dan sećanja na mrtve, već dan koji obavezuje žive", poručio je Oland obraćajući se na centralnoj ceremoniji veteranima i svetskim liderima, među kojima su Vladimir Putin, Angela Merkel, Dejvid Kameron, kraljica Elizabeta II.

Na obeležavanju 70. godišnjice, koje će ostati upamćeno i po diplomatskom proboju na liniji Moskva-Kijev, pošto su se prvi put rukovali i 15 minuta razgovarali Putin i novoizabrani predsednik Ukrajine Petro Porošenko, ali i po prvom "živom" susretu Putina sa zapadnim liderima od početka ukrajinske krize, Oland se naročito osvrnuo i na ulogu Rusije u Drugom svetskom ratu.

Veteranima, njih oko 1.800, od kojih većina danas ima više od 90 godina, Oland je odao priznanje rečima: "Hvala vam što ste ovde. Zauvek ćete ostati upamćeni na ovoj plaži."

U borbama, koje su se završile oslobađanjem Pariza, poginulo je oko 600.000 vojnika iz 14 zemalja, koji su sahranjeni na 28 vojnih groblja u Normandiji.

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd