Skip to main content
Ratko Mladić, Hag

Odbijen zahtev za oslobađanje Mladića

Hag - Pretresno veće Haškog tribunala odbacilo je danas u potpunosti zahtev bivšeg komandanta glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića za oslobađanje od krivice u vezi sa genocidom i više pojedinačnih zločina i zaključilo da Mladić treba da odgovara po svim tačkama optužnice.

Pretresno veće je danas odbacilo sve argumente Mladićeve odbrane za oslobađanje od krivice po obema tačkama optužnice vezanim za genocid i po optužbama vezanim za neke pojedinačne zločine u određenim tačkama optužnice.

Veće je, takođe, odbacilo argumente Mladićeve odbrane da treba odbaciti komandnu odgovornost optuženog za zločine koje su počinile grupe koje nisu bile u sastavu VRS.

U obrazloženju odluke, Pretresno veće je ocenilo da pravilo 98 bis treba razmatrati u vezi sa tačkama u celini, a ne sa optužbama u okviru tih tačaka, te stoga nije razmatralo zahteve odbrane vezane za pojedinačne incidente u pojedinim tačkama.

Veće je zaključilo da optuženi treba da odgovara za sve tačke optužnice, pošto po pravilu 98 bis treba proceniti da li postoje dokazi koji mogu da potkrepe osuđujuću presudu po svakoj tački optužnice, bez obzira na to da li je odbrana eksplicitno osporila sve tačke, navodi se u saopštenju Haškog tribunala.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
31 Beograd