Skip to main content
Čileanski planinari pronašli avion

OLUPINA DUHOVA: Čileanski planinari pronašli avion nestao 1961. godine (VIDEO)

Foto: Twitter/@CarbonatedTV
Grupa čileanskih planinara pronašla je avion daglas DC-3 koji se na Andima srušio pre 54 godine, ali ne žele da otkriju tačnu lokaciju aviona kako bi sprečili pljačku i okupljanje znatiželjnika.

Olupina letilice i ostaci skeleta 24 putnika, među kojima je bilo i osam članova čileanskog fudbalskog kluba Grin Kros, pronađeni su na 3.200 metara visine, oko 300 kilometara južno od Santijaga. Nestanak aviona 3. aprila 1961. zapanjila je svet fudbala, bila je to jedna od najvećih nerešenih misterija u istoriji čileanskog vazduhoplovstva.

Klub Grin Kros je tog dana odigrao meč državnog prvenstva u Osornu i igrači su se vraćali u Santijago. Ekipa je otputovala u dva aviona, od kojih je jedan, sa osam prvotimaca, ubrzo nestao bez traga sa radara i nikada nije pronađen.

Spasioci su nedeljama tražili avion, a zatim je organizaovana simbolična sahrana za postradale kojoj je prisustvovao veliki broj Čileanaca.

Šef alpinističke ekspedicije Leonardo Albornos izjavio je za lokalnu televiziju da on i njegove kolege ne žele da otkriju tačnu lokaciju aviona kako bi sprečili pljačku i okupljanje znatiželjnika.

"Ne želim da to postane turistička atrakcija. Ne treba zaboraviti da su ljudi izgubili živote i da treba poštovati njihove porodice", naveo je Albornos.

Pročitajte i:

 

Vremenska prognoza
Slaba kiša
26 Beograd