fbpx
Skip to main content
zagađenje vazduha

OPASNE MATERIJE IM PRODIRU DUBOKO U PLUĆA: Siva magla prekriva gradove u Kini, na snazi CRVENI ALARM!

Foto: Reuters
Polovini privatnih vozila je zabranjen pristup ulicama kineske prestonice,a mnoga gradilišta i škole su zatvorene

U Pekingu je danas drugi put ovog meseca proglašen crveni stepen upozorenja zbog zagađenja, te je polovini privatnih vozila zabranjen pristup ulicama kineske prestonice, dok su mnoga gradilišta i škole zatvorene.

Očekuje se da će se siva magla spustiti na grad u kojem živi oko 22,5 miliona ljudi, sa čestičnim materijama PM 2,5 - štetnim mikroskopskim česticama koje prodiru duboko u pluća - iznad 500 mikrograma po kubnom metru, navedeno je na zvaničnom sajtu vlade u Pekingu.

To je više od 20 puta od nivoa koji Svetska zdravstvena organizacija smatra bezbednim, navodi AP.

smog u Kini
Foto: Reuters

Polovina vozila u gradu neće moći da izađe na ulice, a zabranjena je upotreba roštilja i drugih izvora dima na otvorenom, a ograničena je i fabrička proizvodnja. Škole će takođe biti zatvorene a žiteljima Pekinga savetuje se da izbegavaju spoljne aktivnosti.

Vidljivost u nekim delovima Pekinga pašće na manje od 500 metara u utorak, kada će smog biti na maksimumu, saopštile su gradske vlasti.

Crveni stepen upozorenja proglašava se kada se predviđa da će nivo čestičnih materija PM2,5 biti iznad 300 mikrograma po kubnom metru trajati više od 72 sata.

Pekinške vlasti su danas drugi put proglasile crveni stepen upozorenja otkako su planovi o zagađenju vazduha uvedeni pre dve godine, mada je sadašnji nivo zagađanja daleko od najvišeg koji je ovaj grad iskusio.

Prema nekim naučnim studijama, u Kini godišnje umre 1,4 miliona ljudi od posledica smoga, što je oko 4.000 dnevno, navodi AP.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd