Skip to main content
Podizanje zida na mađarskoj granici

ORBAN: Ograda na srpsko-mađarskoj granici biće završena 31. avgusta

Foto: Tanjug
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orban najavio je da će 175 kilometara dugačka ograda na mađarsko-srpskoj granici, koja ima za cilj sprečavanje velikog priliva migranata, biti dovršena do 31. avgusta.

Orban je dodao kako iskustva pokazuju da takav način zatvaranja granice rezultuje smanjenjem broja ilegalnih prelazaka granice za oko 85 odsto, prenela je mađarska agencija MTI.

On je u govoru na univerzitetu Balvanjoš u centralnoj Rumuniji istakao kako očekuje da će izgradnja ograde na granici sa Srbijom "doneti velika poboljšanja".

Mađarska vlada je odobrila tehnički dizajn i odabrala mešavinu različitih tehnoloških rešenja za izgradnju ograde, rekao je mađarski premijer.

Orban je, komentarišući veliki priliv migranata u Evropu, rekao da su evropske vrednosti, životni stil građana Evrope, opstanak evropskih nacija i Evrope u celini danas u opasnosti, dodavši da "prava pretnja ne dolazi iz ratnih zona, nego iz dubina Afrike".

"Danas nije pitanje u kakvoj Evropi mi Mađari želimo da živimo, već da li će ono što nazivamo Evropom više uopšte postojati", istakao je Orban. "Naš odgovor je jasan: mi želimo da Evropa ostane evropska", istakao je mađarski premijer. On je dodao da je moderna migracija rezultat političkih događaja i da budućnost ne predstavlja "takmičenje u gledanju u daljinu, već u upoznavanju sa prošlošću".

"Oni koji bolje razumeju prošlost i koji su hrabriji i brže izvlače zaključke iz prošlosti će biti oni koji će iz svega ovog izaći kao pobednici", ističe Orban. Od početka godine više od 90.000 migranata i izbeglica je ušlo u Mađarsku, koja gradi ogradu na granici sa Srbijom kako bi sprečila njihov priliv.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd