Skip to main content
 • Read more Zadruga Zadruga

  MARKO SVE ISPLANIRAO!? Miljković namerava da OSTAVI Lunu, a evo i KADA!? ISPLIVALO SVE, Luna još NE ZNA!

 • Read more Notr Dam Svet

  (VIDEO) Snimak koji najbolje pokazuje posledice katastrofe u Notr Damu

 • Read more Mesto zločina Region

  UŽAS NA SEOSKOM IMANJU: Brat i sestra pronađeni mrtvi, telo muškarca unakaženo

 • Read more Milo Đukanović i Duško Knežević Region

  MILO TUŽIO KNEŽEVIĆA I CRNOGORSKI MEDIJ: Malo mu bogatstvo, pa zahteva odštetu od STO HILJADA EVRA!

 • Read more Aleksandra Subotić Zadruga

  LAGALA SVE! Aleks izletela UPLAKANA NAPOLJE, UHVAĆENA JE! Isplivala istina o NJENOJ vezi sa Davidom!

 • Read more arktik Svet

  NAUČNICI NA ANTARKTIKU PRONAŠLI TRAG STAR 200 MILIONA GODINA! Tokom ekspedicije otkrivena neverovatna stvar!

 • Read more Budućnost - Crvena zvezda Košarka

  NECENZURISANO: Objavljen snimak UŽASA iz Morače! Evo kakvu su TORTURU pretrpeli Topić i Čović (VIDEO)

Radnik popravlja rupu na putu

OTIŠAO JE U NEMAČKU DA RADI: Zažalio je kao niko nikada

Foto: Profimedia/ilustracija
Ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju povećao se broj onih koji u Nemačku dolaze trbuhom za kruhom. Mnogi nisu zažalili zbog te odluke, ali nekima je ona presela...

Darko Jurišić drugačije je zamišljao prvih par meseci svog boravka u Nemačkoj. Kada je u februaru ove godine s još jednim poznanikom pokucao na vrata firme "Kacor“ u Ofenbahu, sve je izgledalo dobro. Radne dozvole sređene su brzo, isto kao i dogovorena neto satnica od deset evra.

Darko Jurišić je, sa još stotinak drugih hrvatskih državljana, započeo s radom na jednom gradilištu kao armirač.

Prevareni radnici

Ali problemi su počeli već nakon prvog isplaćenog meseca. Vlasnik firme "Kacor“, kod koje je Jurišić potpisao ugovor, nestao je bez traga – zajedno s novcem koji je, između ostalog i za plate radnika, isplatila firma "Dresler bau“, glavna firma na gradilištu na kojem je Jurišić i radio. Šefu preduzeća "Kacor“, koji se odaziva na ime Damir Karpinski (koji, kako kaže Jurišić, govori "srpski sa sandžačkim naglaskom“), naravno ni traga. Samo Jurišiću odbegli "preduzimač“ duguje oko 3.500 evra. Na telefon firme u Ofenbahu ne odgovara niko, prenosi DW.

Minimalci

Mnogi koji u Nemačku dolaze na rad upoznati su s činjenicom da je u toj zemlji odnedavno na snazi zakon o minimalnoj satnici koja iznosi 8,50 evra. Ali taj minimalac ne važi za sve. U nekim branšama, poput građevine, minimalci su viši: za kvalifikovanog radnika 14,20 evra, a za pomoćnog 11,50 evra po satu.

Jurišić nije usamljen. Prema podacima savetovališta Nemačkog saveza sindikata (DGB), samo je u slučaju tvrtke "Kacor“, prevareno preko 300 radnika iz Rumunije, Poljske i Hrvatske koji još od marta čekaju na isplatu plata. Da stvar bude još gora, radnici zaposleni kod "Kacora“ ostali su i bez krova nad glavom jer ta firma iz Ofenbaha nije platila ni smeštaj svojim radnicima. 

Mnogi "gastarbajteri“ lak plen

Problem mnogih novopečenih "gastarbajtera“ pre svega je nepoznavanje jezika, što ih ponekad čini "lakim plenom“ beskrupuloznih poslodavaca. Mnogi potpisuju dokumenta, a da se pre toga ne informišu o čemu se radi. Postoje slučajevi da su ljudi na gradilištima potpisivali dokumenta na kojima piše da su plaćeni shodno nemačkom zakonu o minimalcu. Ali to je istovremeno bio i dokument koji je potvrđivao da je novac isplaćen, a mnogi su ga potpisali pre nego što su novac i videli.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd