fbpx
Skip to main content
Devojka gleda u monitor

Ova rečenica je ZABRANJENA na Fejsbuku: Pogledajte šta se dešava ako je napišete (FOTO)

Foto: Profimedia/ilustracija
Cenzura ili nešto drugo?

Na društvenoj mreži Fejsbuk je duže od jednog dana bila zabranjena rečenica: "svi će saznati". Sama rečenica, iako ima zlosutan prizvuk, nema razloga da bude blokirana, pa tako su kasnije i izvori iz kompanije otkrili da je ipak posredi samo greška.

"U pitanju je greška na našem spam filteru i naši inženjeri su rešili problem", objasnila je za Hafington post Melani Insajn iz odeljenja za bezbednost komunikacija na Fejsbuku.

"Neprekidno ažuriramo pravila koja koristi naš sistem za suzbijanje nepoželjnih poruka, a ova rečenica je greškom upala u kombinaciju", dodala je ona. Insajnova nije znala koliko je rečenica tačno bila zabranjena. U petak je neko na sajtu Question.com postavio pitanje: "Zašto ne mogu da postujem “svi će saznati” na Fejsbuku?". Drugi korisnik je odgovorio da ni on nije mogao da postuje rečenicu kao status.

U nedelju je Reddit obilovao komentarima korisnika koji istu rečenicu nisu mogli da postuju kao status ili u komentaru.

Pre nego što je Fejsbuk ispravio grešku, i "Hafington post" je pokušao da je postuje i primio sledeću poruku:

Akcija blokirana

"Naši bezbednosni sistemi su registrovali da mnogi ljudi postuju isti sadržaj, što bi moglo da znači da je reč o spamu. Molimo vas da probate sa drugim postom. Ako mislite da je u pitanju greška, molimo vas da nas obavestite."

Čak i slanje poruke u privatnoj poruci predstavljalo je problem. "Kada smo prvi put poslali poruku ‘svi će saznati’ činilo se da je prošla, ali u svim sledećim pokušajima je blokirana", navodi Hafington.

Najmanje dva korisnika Reddita primili su poruku o blokiranju poruke koja se, kako se činilo, odnosila na lajkovanje posta.

Jedan korisnik je naveo da je poruku o blokiranju dobio nakon što je bezuspešno pokušavao da postuje komentar: "Svi će saznati".

"Lajkovao sam sliku pet minuta ranije bez poruke, a ovo se pojavilo kada sam postovao komentar, pa mi nije jasno zašto bi me upozoravali zbog lajkovanja tog posta", naveo je on.

A pogledajte i šta se dešava kada zveknete bateriju mobilnog telefona čekićem na OVOM linku.

SD vesti

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
10 Beograd