Skip to main content
Dragan Glamočić

Ove godine nema bojazni od aflatoksina, izjavio Glamočić

Foto: Beta
NOVI SAD - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Dragan Glamočić izjavio je danas u Novom Sadu da u kukuruzu za prehranjivanje stoke nema aflatoksina, te da je time situacija dovedena u red i njegovo prisustvo svedeno na manje od 0,05 mikro grama.

Glamočić je na manifestaciji Dani mleka rekao da je Ministarstvo preduzelo sve korake da isprati nadgledanje prisutnosti aflatoksina, pre svega u hrani za stoku, pa zatim i u skladišnim silosima i na kraju u proizvodima, odnosno mleku.

Kako je Glamočić kazao, Nacionalna laboratorija za ispitivanje kvaliteta mleka je spremna i nabavljena je sva potrebna oprema, te će ona početkom leta početi da radi za potrebe plaćanja mleka.

Najavio je da će u četvrtak i zvanično biti potpisani ugovori sa bankama, nakon čega će poljoprivrednici moći da računaju na kredite za stočarstvo sa kamatnom stopom od četiri odsto na dinarska sredstva i sa periodom od tri godine za vraćanje. On je naglasio da Ministarstvo trenutno pregovara sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima za nove kredite u iznosu od 100 miliona dolara, koji će biti namenjeni za navodnjavanje, izgradnju farmi, prerađivačkih kapaciteta, plastenika i biće dugoročniji nego sadašnji.

Predsednik Evropske mlekarske asocijacije Aleksandar Anton kazao je da Srbija ima veoma dinamičnu mlekarsku industriju i da će ona lako naći mesto na tržištu Evropske unije. On je poručio da je mlekarska proizvođnja osnova za ruralni razvoj i način da se ruralni regioni ojačaju i da se mladi zadrže u njima.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
32 Beograd