Skip to main content
Hidroelektrana

Ovo je najveći potencijal Srbije!

Foto: Profimedia/ilustracija
Srbija treba više da ulaže u korišćenje obnovljivih izvora energije i poveća svest građana o značaju klimastkih promena

Tako će Srbija spremno dočekati dogovore međunarodne zajednice u toj oblasti, poručeno je na seminaru povodom završetka projekta "Mladi su zeleni" u rezidenciji ambasadora Nemačke u Beogradu.

Ambasador Nemačke u Beogradu Aksel Ditman obratio se đacima i učenicima tokom završne diskusije i predstavljanja rezultata tog projekta, podsetivši ih da je u toku globalna konferencija o klimatskim promenama u Parizu gde, kako je istakao, Srbija i Nemačka tesno sarađuju na "ambicioznom projektu da se postigne dogovor". 

Dve zemlje, dodao je on, zajedno rade i na smanjenju korišćenja fosilnih goriva, povećanju upotrebe obnovljivih izvora energije i povećanju energetske efikasnosti. 

Ditman je istakao da Nemačka, iz tog razloga, sprovodi niz projekata u Srbiji među kojima su i projekti o korišćenju hidroenergije koja čini, kako je naveo, 25 odsto energije u Srbiji. 

Najveći potencijal od hidroelektrana i geotermalnih izvora

Učenik četvrte godine kragujevačke gimnazije Aleksa Mićić govorio je o posledicama povećanja srednje globalne temperature usled upotrebe fosinih goriva čijim se sagorevanjem, kako je istakao, emituje velika količina ugljen-dioksida u atmosferu. 

Mićić je dodao da porast globalne temperature, između ostalog, utiče na povećanje koncetracije vodene pare u vazduhu, pojavu suša i toplotnih talasa, ekosistem, povećanje broja zemljotresa.... 

Učenica druge godine gimnazije u Nišu Milica Jordanov istakla je da su obnovljivi izvori energije solarna energija, energija vetra, hidroenergija, geotermalna energija, biomasa, energija plime i oseke i energija talasa. 

- Najveći potencijal Srbija ima od korišćenja hidroelektrana i geotermalnih izvora i energija - zaključila je ona naglasivši da su to dva najjeftnija obnovljiva izvora energije. 

Tokom trajanja projekta učenici tehničkih škola i gimnazija razgovarali su o klimatskim promenama i kako one utiču na okolinu i zivot ljudi, širili su svoja znanja o odrivosti biodiveriteta tokom promena u klimi, o smanjenju emisija ugljen-dioksida i zaštiti životne sredine.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd