Skip to main content
Audi A4 - vožnja

Peta generacija Audijeve četvorke

Foto: Profimedia
Inglštad - Peta generacije audijeve limuzine srednje klase, odnosno modela A4 bi na tržište trebala da stigne sredinom iduće godine, a nedugo nakon nje, kupcima će biti ponuđene dve karavanske verzije, Avant i nešto viši Allroad.

Novi A4 će se zasnivati na drugoj generaciji MLB platforme te će predsavljati vrlo ozbiljan audijev iskorak prema povećanju ekonomičnosti celokupne ponude. Pokreta će ga nekoliko benzinskih i diezel uzdužno postavljenih turbo agregata. Konkretnije, radi se o TFSI motorima zapremine od 1,4l, 1,8l i 2,0 litre te TDIma zapremine 1,6 i 2,0 litre.

Očekuje se da će pojedini modeli benzinaca biti opremljeni sistemom za deaktivaciju cilindara, a barem jedan model trebalo bi da ima emisiju CO2 manju od 100 g/km.

U ponudi će se svakako pojaviti i TFSI i TDI motori od tri litra, a kod diezelaša to se prvenstveno odnosi na nedavno predstavljeni Clean Diesel, za koji nije poznato da li će biti dostupan u novom A4 i na evropskom tržištu.

Ono što je sigurno da će se pojaviti na evropskom tržištu je plug in hibridna verzija. Tačnije, očekuju se dve verzije, jedna benzinska I jedna u dizel varijanti, s tim što bi se dizel varijanta pojavila ipak nešto kasnije.

Audi A4 - vožnja
Foto: Profimedia

Kupci će moći da se opredele za dve vrste menjača, manuelni sa šest stepeni prenosa i automatski sa 9 stepeni prenosa. Svi modeli će imati pogon na prednje točkove, dok će pogon na sva četri točka biti moguć samo kao opcija kod određenih modela. U kasnijem periodu predviđeno je da svi modeli iz linije performance dolaziti sa standardnim pogonom 4x4. Stop – start sistem, sistem regenerativno kočenja I druge slične tehnologije, biće standardni deo opreme, kako bi se povećala ekonomičnost u potrošnji.

Dužina i visina nove generacije će ostati blizu postojećih modela, a širina će biti blago povećana. Međuosovinski razmak će biti nešto veći od dosadašnjih 2810 milimetara. Očekivana zapremina prtljažnika je gotovo ista kao i kod već postojećih modela I iznosiće 480 litara.

Dizajn novog A4 bi trebalo da ostane dosledan dosadašnjem, sa eventualno nešto izraženijim linijama oko farova. Mnoga rešenja će biti preuzeta ili inspirisana untrašnjim izgledom modela TT.

Na kraju treba napomenuti da će se već 2016.godine, pojaviti i novi modeli A5 Cupe, Kabriolet i Sportbek.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Mist
17 Beograd