fbpx
Skip to main content
Islamska država

(UZNEMIRUJUĆI SNIMCI 18+) ISIL za 5 godina stiže i do Balkana!

Foto: Youtube Printscreen
Pre dva dana ekstremistička teroristička organizacija ISIL, saopštila je da proglašava novu zemlju Islamskog Kalifata, koja će se, kako oni tvrde, protezati od Alepa u Siriji do iračke istočne provincije Dijala na granici sa Iranom. ISIL-ov lider Abu Bakr al Bagdadi proglašen je za "kalifa" ove nove samoproglašene islamske države, i prozvan "liderom svih muslimana".

Ubrzo je objavljen i ISIL-ov "petogodišnji plan" zajedno sa kartom na kojoj su označene države koje ova teroristička grupa planira da osvoji. Prema karti, na udaru su Španija, države Balkanskog poluostrva, uključujući i Hrvatsku, BiH i Srbiju, Bliski Istok, Severnu Afriku i velike delove Azije.

Pripadnici militantne grupe ISIL
Foto: Profimedia

Britanski dnevni list upozorava da je u Holandiji došlo do spontanih okupljanja manjih grupa radikalnih islamista, holandskih državljana, koji su pokazali svoju podršku samoproglašenom kalifatu, a koji je po njihovom mišljenju "san svih pravih muslimana".

Koliko veze sa izvornim islamom ima Al Bagdadijev Kalifat i koliko je smrtno ozbiljan moglo se videti na osnovu jezivog i jednog od najbrutalnijih zločina koje čovečanstvo pamti, zločinu koji se pre nekoliko dana dogodio u sirijskom gradu Raki, gde su pripadnici ove terorističke organizacije razapinjanjem na krst "zbog korupcije" ubili devet muškaraca, među kojima je bio i jedan pripadnik samog ISIL-a.

UPOZORENJE - UZEMIRUJUĆI SNIMCI!

U istom mestu su nedavno javno pogubljena tri čoveka samo zato što su bili pristalice Al Asadovog režima koji je legitimno izabran predsednik Sirije. Javnu egzekuciju su takođe počinili pripadnici Islamske Države Irak i Levant. (UZNEMIRUJUĆI VIDEO MATERIJAL SA SCENAMA EKSPLICITNOG NASILJA)

The Guardian navodi da ISIL, koji sada kontroliše područja od Alepa u Siriji, pa sve do Faludže, Mosula i Tal Afara u Iraku, odakle je pokrenuta ofanziva prema Bagdadu,  u Iraku u ovom trenutku raspolaže sa dve milijarde američkih dolara i ima oko 10 000 boraca kojih se odrekla i, do sada svetu najpoznatija, najekstremnija i najbrutalnija teroristička organizacija Al Kaida. Koliko je situacija ozbiljna, govori i podatak da su egipatske snage sigurnosti pre dva dana uhapsile ćeliju ISIL-a na Sinajskom poluostrvu. ISIL se širi munjevitom brzinom, doslovno svaki od 10 hiljada boraca je spreman da da život za "viši cilj" bez ijedne sekunde oklevanja a vreme koje im je bilo potrebno da zauzmu sve strateški važne tačke pre invazije na Bagdad zabrinjava i ljude koje su udaljeni hiljadama kilometara.

(Upozorenje) Video prikazuje ubistvo trojice sirijskih vozača kamiona. Odred smrti ISIL-a ih je pitao da li su Suniti ili Šiiti. Nakon toga trojica vozača su upitani koliko puta se klanjaju Alahu pri jutarnjoj, popodnevnoj i večernoj molitvi. Nakon što su očigledno dali pogrešan odgovor hladnokrvno su ubijeni, nakon čega je usledilo radovanje egzekutora uz povike  “Allahu Akbar!” (Alah je veliki)Uvereni u svoju snagu, militantanti ISIL-a su rodili ideju o ponovnom uspostavljanju islamske države koja je nekada vladala na Bliskom Istoku i Severnoj Africi. Treba naglasiti da je ISIL uspesima na bojnom polju u Siriji i Iraku uspeo postići nešto što Al Kaida nikada nije mogla - izbrisati granicu između dve arapske zemlje i udariti temelje za svoju vlastitu državu.

Nejasno je kakav će uticaj imati ovaj novi proglas na teritoriji Sirije i Iraka, a stručnjaci predviđaju da bi on mogao dovesti do unutrašnjih sukoba među sunitima koji su se pridružili ISIL-u u njihovoj borbi protiv šiitske vlade iračkog premijera Nuria Al-Malikija.

"Sada pobunjenici u Iraku više nemaju nikakve izgovore za saradnju sa ISIL-om, niti se mogu nadati da će deliti vlast s njima", rekao je Ajmen Al-Tamimi, stručnjak za islamističke militantne grupe u Iraku i Siriji, misleći pri tom na lokalna sunitska plemena i ostatke bivšeg režima koji su pomogli ISIL-u u munjevitoj ofanzivi u Iraku.

Po mišljenju analitičara, zbog ovog "uspeha" će najveće posledice pretrpeti međunarodna teroristička islamistička grupa Al Kaida, koju je ISIL u potpunosti zasenio svojim rezultatima. "Ova najava predstavlja veliku pretnju Al-Kaidi i njenom vođstvu u galaksiji globalnog džihada", rekao je Čarls Lister, saradnik "Brukings Doha Centra" iz Katara.

ISIL mapa
Foto: Youtube Printscreen

Arapski dnevni list Ašar Al-Avsat uopšte ne krije značenje odluke ISIL-a da proglasi Islamski Kalifat i  ne govori o "ugrožavanju statusa Al Kaide", nego piše kako je ovaj čin Abu Bakra Al-Bagdadija "otvorena objava rata Al Kaidi i Ajmanu Al-Zavahiriju".

Prošle nedelje je ISIL i objavio kartu koja otkriva plan ove terorističke grupe u kontroli nafte na Bliskom Istoku. Na karti su označene zemlje od Atlantika do Pacifika, uključujući celu severnu Afriku, Nigeriju i Kamerun, zapadnu Afriku, Čad, Sudan, Etiopiju i Somaliju.

Karta koju je ISIL objavio je u stvari "redukovana verzija petogodišnjeg plana", a na njoj nedostaju Španija i Balkan. Portal Oil Price 23. juna, dakle, pre prilično diskutabilnog "petogodišnjeg plana" koji ISIL planira da sprovede sa desetak hiljada boraca u Iraku i nekoliko hiljada u Siriji, piše "Da je grupa radikalnih islamista ISIL na svojoj internet stranici objavila kartu koja prikazuje osvajanja koja želi postići u narednih pet godina".

"Ako uspeju ispuniti samo mali deo njihove namere, postoji mnogo razloga za zabrinutost", tvrdi analitičar i stručnjak za Bliski istok, Klod Salani, i dodaje "kako nije slučajno da su sve zemlje na koje cilja ISIL veliki proizvođači nafte".

 

+ Pošalji komentar 3 Pogledaj sve komentare
slovenija's picture

slovenija

ćim prije kopnene trupe amerika inato protiv isisa jer moguče kraj sveta hitno u siriji jer biće celi evropa uhaumolim ameriko da to učini hitno obama molim pomazite da rešite krizu uime boga tovazhi za mir molim

3 | 3
Gagy's picture

Gagy

Smirite se gospodjo... :)

5 | 2
cosa's picture

cosa

hhahahahhahahah

0 | 1

SD svet

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Fog
2 Beograd