fbpx
Skip to main content
Vanja Udovičić

Pojačati bezbednost mladih i sprečiti stradanja!

Foto: MN press
BEOGRAD -Akciju "Mladost, ne ludost", pokrenuli su agencija za bezbednost saobraćaja i Ministarstvo omladine i sporta. Ova akcija ima za cilj povećanje bezbednosti mladih u saobraćaju.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić rekao je da u proseku nedeljno pogine troje mladih, a više od 100 bude povređeno i apelovao na sve da udruže snage, kako bi se kroz edukaciju i efikasnije sankcije, pobedila ova porazna statistika.

Prema njegovim rečima, bezbednost mladih, ali i svih ostalih učesnika u saobraćaju, mora biti dominantna tema u medijima i u obrazovanju.

"Pre samo par nedelja imali smo užasnu tragediju, u kojoj smo ostali bez pet mladih ljudi, i to su scene i vesti koje Srbija mora da iskoreni. Ključan element u tom procesu je obrazovanje. Od malih nogu deci moraju biti usađene norme ponašanja u saobraćaju i to je nešto na čemu svi moramo da radimo", kazao je ministar omladine i sporta.

U prethodne dve godine, na putevima u Srbiji nastradalo je 11.880 mladih. Od ovog broja, njih 292 je poginulo. Najčšći uzroci saobraćajnih nezgoda u kojima ginu mladi su prevelika brzina, vožnja u alkoholisanom stanju, nevezivanje pojasa i izbegavanje nošenja kacige.

Broj stradanja mladih u saobraćaju povećava se tokom letnjih meseci, a najveći broj tragedija dešava se tokom vikenda - petkom, subotom i nedeljom.

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Stojadin Jovanović smatra da je neophodno pažnju javnosti usmeriti na problem stradanja u saobraćaju, kao i motivisati mlade da promene negativne stavove i rizična ponašanja. On je dodao da se kampanja, pored medija, realizuje i na internetu, društvenim mrežama, radionicama, tribinama i radom na terenu.

Prema njegovim rečima, u letnjim mesecima dolazi do povećanog broja saobraćajnih nesreća i da se kao uzroci, pored nepoštovanja brzine i drugih propisa, javlja i umor vozača, koji nisu navikli na duža putovanja.

Načelnik Uprave saobraćajne policije Vladimir Rebić rekao je da je represija sastavni deo edukacije mladih u saobraćaju.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
14 Beograd