Skip to main content
Grigor Cemerskog

Posthumna izložba velikog makedonskog slikara

Foto: Promo
Gligor Čemerski, jedan od najznačajnih savremenih umetnika Makedonije, u svojoj izuzetno bogatoj karijeri ostavio je kao slikar, grafičar i mozaičar vise monumentalnih dela.

 Gligor Čemerski je rođen 1940. U Kavadarcima. Obrazovao se u Skoplju, Beogradu i Parizu. Akademiju likovnih umetnosti i postdiplomske studije završio je u Beogradu 1965. godine. Kao stipendista Vlade Francuske 1969. i 1970. bio je na studijskom usavršavanju u Parizu.

Često je boravio i radio u glavnom gradu Francuske. Poslednjih godina bio je jedan od stalnih slikara Galerie du Fleuve u Parizu. U Makedonsku akademiju nauka i umetnosti (MANU) primljen je 2013, a godinu dana kasnije u Moskvi je inaugurisan za počasnog člana Ruske akademije umetnosti.

Umro je 2. aprila 2016. u Skoplju u 76. godini, ne dočekavši svoju prvu izložbu u Beogradu, koju će publika moći da poseti u periodu od 18. maja do 18. juna.

Monumentalna izložba akademika Čemerskog u Beogradu jedan je od zajedničkih projekata u okviru saradnje SANU i MANU, na osnovu Memoranduma o saradnji dveju Akademija, potpisanom u februaru ove godine.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Clear sky
26 Beograd