fbpx
Skip to main content
Modeli pregovora Srbije sa EU

Pregovori Srbije sa EU da uključe i civilni sektor

Foto: Beta
BEOGRAD - Na skupu "Progovori o pregovorima - aktivni i informisani građani ili pasivni posmatrači procesa pregovora o pristupanju Srbije EU" razmatralo se o izmeni Modela pregovora Srbije sa Evropskom unijom.

Predsednik odbora za evropske integracije Skupštine Srbije Aleksandar Senić izjavio je na skupu, na kome je predstavljena Deklaracija o zajedničkoj platformi civilnog društva za praćenje procesa pregovora o pristupanju Srbije EU, da će vlada odlučiti koji će delovi pregovora biti javni, a koji službena tajna.

"Da li će to vlada raditi, mi to u ovom trenutku ne znamo. Mi imamo najavu da hoće i najave da neće", rekao je Senić i dodao da ako određeni delovi pregovora budu službena tajna, da Odbor neće moći o tim pitanjima da obaveštava civilni sektor.

Senić je rekao i da Odbor na čijem je čelu ima tri zadatka - da kontroliše da svi zakoni koji se u narednom perodu usvoje budu u skladu sa pravnim tekovinama EU, da građane obaveštavaju o procesu pregovora i da u taj proces uključe civilni sektor.

"Pitanje je na koji način Vlada Srbije namerava da uskladi tri principa na kojima počiva proces pregovora - brzina integracija naspram demokrtaske kontrole vlasti i naspram učesća zainteresovanih aktera u celom procesu", rekla je Danijela Božović iz Centra za evropske integracije Beogradske otvorene škole i dodala:

"U zavisnosti od toga koji princip preovladava, takav će biti i sam model vođenja pregovora".
+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
17 Beograd