fbpx
Skip to main content
Žene piju u hodniku

Preterana konzumacija alkohola sve češći uzrok prerane smrti

Foto: Profimedia
Statistike pokazuju da prekomerna konzumacija alkohola postaje sve češći uzrok smrti u svetu i prednjači u odnosu na AIDS, tuberkolozu i nasilje zajedno.

Od posledica prekomernog konzumiranja alkoholnih pića tokom 2012. godine umrlo je više od 3,3 miliona ljudi, prema portalu dnevni-list.ba, što je više nego od AIDS-a, tuberkuloze i nasilja zajedno, upozorila je Svetska zdravstvena organizacija (WHO), pozvavši vlasti da preduzmu više koraka po pitanju ovog problema.

Više od 200 bolesti povezano je sa konzumiranjem alkohola, stoji u izveštaju organizacije, gde se dodaje da bi ovaj negativni trend mogao rasti ako se u obzir uzme podatak da je od posledica njegova prekomernog konzumiranja 2005. umrlo 2,5 miliona ljudi.

“Nemamo nikakvog razloga za zadovoljstvo”, rekao je stručnjak Svetske zdravstvene organizacije za hronične i mentalne bolesti, Oleg Čestnov, upozorivši da od posledica prekomerne konzumacije alkohola umire više muškaraca nego žena.

Prema podacima ove organizacije, prosečno godišnje svaka osoba u svetu starija od 15 godina konzumira 6,2 litre čistog alkohola, a manje od polovine stanovništva ili oko 38,3% zaista “pije”, pa tako oni koji piju godišnje prosečno konzumiraju 17 litara čistog alkohola.

Mladić pije
Foto: Profimedia

Osobe slabijeg imovinskog stanja su češće pogođene društvenim i zdravstvenim posledicama konzumiranja alkohola. Čestnov kaže: “Tom društvenom sloju najčešće nedostaje kvalitetno zdravstveno osiguranje, a i manje su zaštićeni od negativnih uticaja alkohola u krugu porodice ili zajednice.”

Još o izveštaju Svetske zdravstvene organizacije vidite u prilogu:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
14 Beograd