Skip to main content
Dacia ispred ruskog Renault predstvništa

PROBLEM: Pad rublje "masakrirao" rusku auto industriju!

Foto: Profimedia/ilustracija
Dramatičan pad ruske rublje vodi ka poslovnom masakru cele autoindustrije, upozorio je glavni direktor Reno Nisana (Renault Nissan) Karlos Gosn (Carlos Ghosn).

"Kada rublja potone, to je masakr za sve. To je crvena linija na računima, ljudi gube novac, svi proizvođači automobila gube novac", rekao je Gosn za Bi-Bi-Si u Tokiju. On je istakao da Renault Nissan nije suspendovao sve porudžbine, ali da se one više ne primaju "za neke modele", preneo je hrvatski Jutarnji list.

Gosn nije želeo da odgovori koji su modeli u pitanju, ali je rekao da to, pored automobila proizvedenih u Rusiji, uključuje i one koji su sastavljeni od uvoznih dijelova. Uz to je istakao i "da će sve primljene narudžbine biti ispoštovane". Renault Nissan jedan je od ključnih subjekata u ruskoj auto-industriji, koji pored prodaje sopstvenih automobila drži pod kontrolom i proizvođača "lade", odnosno rusku autoindustriju "Avtovaz".

Autovaz fabrika
Foto: Profimedia/ilustracija

Na iste korake kao Renault Nissan, opredelili su se i drugi proizvođači vezani za rusko tržište, među kojima su Dženeral motors(GM), "Audi" i "Jaguar Land Rover" koji su prošle nedelje takođe zamrzli isporuke ruskim auto-dilerima. Analitičari upozoravaju da bi takva situacija mogla negativno da se odrazi i na britanske proizvođače, ako pad prodaje automobila u Rusiji bude nastavljen.

"Svakako smatram da bi moglo doći do potencijalnog uticaja te krize na Nissanove operacije u Ujedinjenom Kraljevstvu", rekao je za Bi-Bi-Si profesor industrije u Poslovnoj školi "Aston" Dejvid Bejli (David Bailey).

On je objasnio da će tržišna kriza izazvana ekonomskim sankcijama Zapada i padom ruske valute sasvim sigurno najviše pogoditi Nissan, zbog njegove dosadašnje dominacije na ruskom tržištu, ali da će negativne posledice pada rublje osetiti i "Jaguar Land Rover".

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Mist
9 Beograd