fbpx
Skip to main content
Afrika - trgovanje

PROGNOZE: Afrika postaje drugo potrošačko tržište u svetu!

Foto: Profimedia
Afrika će do 2017. postati drugo po veličini potrošačko tržište u svetu navodi se u studiji revizorsko-konsultantske kuće Dilojt.

Iako je suviše rano rast na najnerazvijenije kontinentu nazivati "afričko čudo", Afrika, a posebno njena podsaharska oblast je na rubu "buma" kakav se desio pre 30 godina u južnoj Aziji, navodi se u studiji Dilojta predstavljenoj danas na kongresu trgovnskih distributera u Johansburgu.

"U Africi ne nedostaje tražnja već ponuda", ističe se u izveštaju koju prenosi kanadski list Pres.

Investiranje u afričko tržište ostaje "kompleksno i teško" usled "relativno slabih prihoda, međutim, Dilojt ocenjuje da Afrika zaslužuje pažnju u pogledu dugoročnog ekonomskog rasta s obzirom na očekivani prosečan godišnji privredni rast od 7,7 odsto između 2014. i 2019, dvostruko viši nego u razvijenim zemljama.

Sadašnji afrički rast je manje zavistan od prihoda zarađenih od prodaje rude i nafte nego što je to bio slučaj u prošlosti.

Afrika trgovina
Foto: Profimedia

Autori studije posebno ukazuju na demografski rast bez presedana.

"Do 2030. više od pola miliona Afrikanaca bi trebalo da postane deo srednje klase", u koju se ubrajaju osobe koje troše od dva do 20 dolara dnevno.

"Potražnja populacije od 15-24 godine predstavlja glavni stožer uzleta trgovine moderne distribucije i prodaje markirane robe", navodi se u izveštaju.

Mladi Afrikanci prednost daju lokalnoj hrani i piću ali radije kupuju internacionalne brendove odeće i kozmetike nego domaće marke.

Bez obzira što pristup Internetu ima tek 21 odsto afričkih domaćinstava dok je globalni nivou 40 odsto, kupovinu internetom obavlja i te kako nezanemarljivih 240 miliona Afrikanaca pre svega u Maroku, Egiptu i Južnoafričkoj Republici. 

Pročitajte:

Evo kako Afrika gubi milijardu evra godišnje

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Slaba kiša
14 Beograd