fbpx
Skip to main content
Poplave u BiH

PROLAZE POPLAVE: Hrvatska mirna!

Foto: Twitter
ZAGREB, SARAJEVO - U Hrvatskoj, na području Koprivničko-križevačke županije, vodostaj Drave pao je za 15 santimetara, dok Mure stagnira, pa bi tokom dana vodeni talas trebalo da prođe bez posledica, tako da se popravlja situacija u ovom delu Hrvatske, koji je bio poplavljen zbog obilnih padavina.

Da se situacija stabilizuje govori i činjenica da je na ugroženim područjima, u šest opština uz Dravu, normalizovana nastava i rad u vrtićima, ali su meštani još na terenu, dežuraju i prate situaciju kako bi u slučaju potrebe reagovali. U Sisku je prošao vrh vodenog talasa Save, a vrh talasa Kupe se tek očekuje. Iz muzeja na spomen području Jasenovac sklonjena je sva arhivska građa, a nasipi su se noćas pojačavali u pojedinim okolnim mestima, uz pomoć pripadnika Hrvatske vojske.

Zoran Čavlović iz Hrvatskih voda kaže da je vodostaj Save prema Jasenovcu u blagom opadanju i stagnaciji, kao i da ne očekuje da bude ugroženo područje Vukovarsko-sremske županije, koje je u maju bilo pogođeno poplavom. Naime, procenjuje se da bi maksimalni vodostaj Save kod Županje mogao dostići nivo od 800 centimetara dok su nasipi projektovani da izdrže puno veći vodostaj, ali su iz predostrožnosti na terenu sve službe.

Sada su na redu mere sanacije, a prema izveštaju Državne uprave za zaštitu i spašavanje, na području Međimurske županije prijavljeno je plavljenje oko 5150 građevina, ali većinom manjeg obima.Najviše poplavljenih stambenih građevina je na području Sisačko-moslavačke županije.

Poplave u BiH
Foto: Twitter

U Međimurju i dalje je u prekidu međunarodni železnički saobraćaj zbog oštećenja pruge vodenim bujicama, kao i putni malogranični prelaz na Muri - Hotiza. Vanredno stanje odbrane od poplava i dalje je na snazi na Muri od granice sa Slovenijom do ušća u Dravu, kaže se u saopštenju, i dodaje da se stanje u Karlovačkoj županiji postupno normalizuje.

Zbog obilnih kiša u Krapinsko-zagorskoj županiji u proteklih nekoliko dana pojavilo se oko 200 novih klizišta. Od toga, 52 klizišta ugrožavaju stambene objekte, a četiri privredne. Kada je u pitanju RS, Sava je i danas u blagom porastu, a pripadnici Civilne zaštite i "Voda Srpske" redovno prate dešavanja na terenu.

Na području Gradiške za sada nema ugroženih objekata, voda se izlila samo u nebranjeno područje. U opštini Srbac nivo Save jutros je bio 33 centimetra iznad kote redovne odbrane od poplava. Voda se izlila na nebranjeno poljoprivredno zemljište, a pripadnici Civilne zaštite prate stanje na terenu.

U Kozarskoj Dubici vodostaji Save i Une su opali, dok Sava u Brodu, Šamcu i Bijeljini ima tendenciju blagog rasta, mada je i dalje ispod kote redovne odbrane od poplava i nema izlivanja. U opštinama Prijedor, Novi Grad i Kostajnica vodostaj reka je ispod kota redovne odbrane od poplava, a stanje se normalizovalo. Tako će u ovim opštinama danas biti nastavljeno ispumpavanje vode, dezinfekcija i čišćenje objekata, prenela je Fena.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Slaba kiša
17 Beograd