fbpx
Skip to main content
psorijaza na tabanima

Psorijaza - prokletstvo pod kontrolom

Foto: Profimedia
Opasnost koja najčešće napada teme glave, laktove i donji deo ledja.

Psorijaza je, uprkos današnjoj naprednoj medicini, neizlečiva, ali, na sreću, uz razne metode može se držati pod kontrolom. Iako još uvek nisu tačno određeni uzroci ove bolesti, istraživanja su pokazala da se najverovatnije radi o poremećaju imunološkog sistema, koji je zadužen za odbranu organizma od infekcija. Veliku ulogu u pojavi psorijaze ima genetika, pa zatim uticaji iz okoline.

psorijaza na temenu
Foto: Profimedia
Psorijaza se može pojaviti na bilo kojem delu tela, ali najčešće na području temena glave, lakata, kolena i donjem delu ledja.

psorijaza na kolenima
Foto: Profimedia

Potrebno je naglasiti da psorijaza nije zarazna, ali se može prenositi u porodici sa roditelja na decu. Zabeleženo je da je najčešće zastupljena kod odraslih.

Uzroci psorijaze mogu biti: povrede ili infekcije kože, emocionalni stres, određeni lekovi, pušenje i konzumiranje alkohola.

Vrste psorijaze i dijagnoza

Postoji osam osnovnih vrsta psorijaza, a pokazatelji one najzastupljenije psorijaze su suvi, crveni, nabubreni otoci, prekriveni ljuskama, a mogu biti bolni i izazivati svrbež. Mogu se pojaviti na svim delovima tijela, čak i na genitalijama i ustima. Postoji još i psorijaza na noktima, psorijaza vlasišta, kapljična psorijaza, inverzna psorijaza, pustularna psorijaza, eritodermična psorijaza, psorijatični artritis.

na noktima
Foto: Profimedia

Načini liječenja

Osobe koje pate od blažeg oblika psorijaze korišćenjem raznih krema mogu otkloniti simptome. Lečenje UVB zracima druga je mogućnost. Treći način jeste lečenje laserom. Postoje i lijekovi koji mogu ublažiti  simptome psorijaze, ali tek kada prethodne tri opcije ne pomažu.

Izlaganje suncu pomaže u 80 posto slučajeva pri lečenju psorijaze (i dalje treba leti izbegavati sunčanje od 11h do 16h).

Prirodni preparati koji pospešuju lečenje su aloe vera, ulje čajevca i kupka sa zobenom kašom.

Ono na šta lekari uvek podsećaju pacijente i obolele od psorijaze jeste da smanjenje stresa može pomoći u smanjenju simptoma psorijaze.
 

(zena.hr)

+ Pošalji komentar 2 Pogledaj sve komentare
bosko's picture

bosko

treba isticati higijenu narocito posle sex I uticaj sex preko hormona

0 | 0
bosko's picture

bosko

slava Dr warburgu I nobelovcu zarecept koji je dao u vezi said psorijazom njegovo otkrice me veliko I treba game iskoristiti

1 | 3

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

SD zdravlje

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd