fbpx
Skip to main content
Nikola Šainović

RATNI DRUGOVI: Ovo je Šainoviću bio NAJTEŽI trenutak za 12 godina u Hagu

Foto: Profimedia
Nikola Šainović je otkrio da će mu biti potrebno vreme da se navikne na slobodu, kao i koji mu je trenutak najteže pao za sve vreme koje je proveo u Hagu

Nekadašnji potpredsednik Vlade SRJ Nikola Šainović, koji se u utorak uveče iz Stokholma vratio u Srbiju nakon odslužene dve trećine kazne po presudi Haškog tribunala, rekao je da se neće ponovo politički angažovati.

Šainović je, stigavši u Srbiju, za beogradske medije rekao da će mu biti potrebno vreme da se privikne na slobodu, kao i da je tokom prethodnih 12 godina imao vrlo teških trenutaka, a da je jedan od njih bila smrt Slobodana Miloševića.

"Prvi je sigurno moj razgovor s tužiocem, da vidim šta on hoće... Drugi je smrt Slobodana Miloševića, koja me je izuzetno potresla. Tada sam shvatio i da će na nas, na moju grupu, prebaciti sve ono što se njemu stavljalo na teret i da će naša presuda zapravo biti kopija njegove", rekao je Šainović za "Kurir".

Šainović je ispričao da je Milošević formirao tim u kojem su bili i Sreten Lukić, Vladimir Lazarević i Nebojša Pavković, s kojima je bio u kontaktu i u Hagu.

Odslužio dve trećine kazne

Šainović se predao Tribunalu 2. aprila 2002. godine. Pravosnažno je osuđen na 18 godina zatvora, dok je prvostepenom presudom bio osuđen na 22 godine.

Haški tribunal je osudio Šainovića za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja na Kosovu od 1. januara do 20. juna 1999. godine.

"Mi smo ratni drugovi, a to su najbliži prijatelji. U Hagu smo jedni drugima bili podrška. Cela ta grupa je, kada su počela suđenja, delovala konstruktivno. Bili smo na funkcijama za koje smo znali kakvu odgovornost nose i bili smo je svesni", rekao je Šainović.

Kao jedan od psihološki najtežih trenutaka u Hagu Šainović je naveo razgovor s tužiocem koji je, kako kaže, ipak za njega doneo važan rezultat, jer ono što je rekao nije ušlo u koliziju kasnije u procesu, ni sa svedocima u postupku protiv Miloševića, niti je u presudi bilo upotrebljeno protiv njega ili ostalih iz tima.

"U optužnici je bilo navedeno 968 imena žrtava iz različitih incidenata, a na kraju sud me je osudio za jedan događaj u kojem je nastradalo devetoro ljudi", rekao je Šainović.

Nijedan konflikt u zatvoru

Na pitanje kako su prema njemu postupali tokom izdržavanja kazne, on je odgovorio da su Holandija i Švedska socijalno odgovorne države, s visokim standardom i da su takvi i standardi u zatvorima, kao i da za sve to vreme nije imao nijedan konflikt.

Šainović je poručio i da je sada srećniji nego ikada u životu, jer je noć prespavao u svojoj kući i jer se, posle decenije, sastao s porodicom i prijateljima. 

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd