Skip to main content
Beograd

Reforme u javnom sektoru doneće rast nezaposlenosti

Foto: Profimedia
BEOGRAD - Oko 20,8 odsto stanovništva u Srbiji je nezaposleno, a najavljene suštinske reforme u javnom sektoru, dovešće u sledećoj godini do rasta nezaposlenosti, saopštio je Institut za tržišna istraživanja (IZIT).

To su rezultati ankete Republičkog zavoda za statistiku (RZS) na uzorku od 10.000 domaćinstava, dok je prethodno anketiranje u oktobru, pokazalo da ima 20,1 nezaposlenih.

Najmanje nezaposlenih je u beogradskom regionu, 18 odsto, a najviše u južnoj i istočnoj Srbiji 23,5 odsto.

U regionu šumadije i zapadne Srbije beleži se rast nezaposlenosti sa 18,6 odsto u oktobru prošle godine, na 20,5 odsto u prvom tromesečju 2014, dok se jedino u Vojvodini registruje pozitivni pomak sa 23,1 na 21,2 odsto.

IZIT ocenjuje kao zabrinjavajuće to što je stopa nezaposlenosti najveća kod mladih od 15 do 24 godine, oko 51,8 odsto, što je 2,7 odsto više nego u oktobru prošle godine.

Navodi se da će najavljene reforme u javnom sektoru, poput racionalizacije državne uprave, rešavanja problema preduzeća u restrukturiranju i privatizacije nekih javnih preduzeća, dovesti tokom ove godine, a posebno tokom sledeće, do rasta nezaposlenosti, odnosno "otkrivanja realne stope zaposlenosti".

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
26 Beograd