fbpx
Skip to main content
Zlostavljanje

REKAO MI JE DA MORAM DA SE ŽRTVUJEM ZA NAŠU LJUBAV: Ispovest Vere koja je prodata u seksualno roblje

Foto: Profimedia/ilustracija
Muškarac kojeg je volela rekao joj je da "mora da se žrtvuje za njihovu ljubav", da mora pristati na seks s drugim muškarcima kako bi zaradila novac za njihov zajednički život.

I pre nego što je shvatila šta se događa, Vera je postala žrtva seks trafikinga. 

Prema izveštaju Ujedinjenih nacija iz 2010., čak 140.000 žena u Evropi žrtve su seks trafikinga, a jedna trećina njih potiče sa Balkana.

Prednjači Albanija

prostitutke na ulici
Foto: Profimedia/ilustracija

Švercom žena bave se dobro organizovane bande, ponekad i uz suglasnost porodica žrtava, a stečeni novac peru kupovinom nekretnina u Albaniji, tvrde eksperti i predstavnici policije, prenosi Novi list.

ZLOSTAVLJALA SVOJU BEBU ZA PARE: Tražili su mi da je skinem i dodirujem, mislila sam da...

Pokušaji da se takve grupe razbiju nailaze na velike prepreke. Uspešno gonjenje počinitelja podrazumeva međunarodnu saradnju u vođenju komplikovanih istraga, a poznato je da kriminalci mogu lako potkupiti pravosudni sistem Albanije, jedne od najsiromašnijih zemalja u Europi.

Izveštaj američkog Stejt Departmenta iz 2015. jasno pokazuje problem

- Problem predstavlja i moguće saučešništvo državnih službenika u takvim poslovima - kaže se u delu o Albaniji u Izveštaju o trgovini ljudima za 2015. godinu, koji je objavio Stejt Department.

Takođe se ističe da je u trenutku objavljivanja ovog izveštaja u julu "u parlamentu bio aktivan poslanik optužen za umešanost u krivična dela povezana s trgovinom ljudima". Zbog toga su mnoge od žrtava, koje su uspele da se spasu od kriminalaca, posle izvesnog vremena bile prinuđene da se vrate prostituciji, budući da su odbačene od svojih porodica i zajednice, a država im ne pruža dovoljnu pomoć za započinjanje novog života.

I SRBI SE NUDE ZA NOVAC, a samo u OVOME se razlikuju od ŽENA! (FOTO)

"Ni ne znam koliko me puta otac silovao"

Neka svedočanstva žrtava otkrivaju da prostitucija nije puno gora od užasa koje su proživljavale u porodici.

Devojka sedi na podu
Foto: Profimedia

- Otac je jedne večeri mnogo pio. Oko dva sata posle ponoći me je svukao i silovao - seća se Vera (27), koja danas radi u humanitarnom centru "Različiti i jednaki" u Tirani, koji nudi pomoć žrtvama trafikinga. 

- Potpuno sam obamrla… pobegla sam od kuće s prvim muškarcem koji mi je obećao da će se venčati sa mnom. Ali čim smo stigli do predgrađa Tirane, naterao me je na seks s drugim muškarcima za novac - kaže ona između jecaja i dodaje da ju je otac silovao tako često da više ne zna ni koliko puta se to dogodilo. Verina majka je izvršila samoubistvo 2009. godine.

Prošetajte se ulicom koja ima najviše PROSTITUTKI po kvadratnom metru! (VIDEO)

Zakon je tu, ali je kazni gotovo da i nema

U Albaniji su 2013. uvedene strože zatvorske kazne za trafiking, od 10 do 15 godina, ali broj donesenih presuda je i dalje mali.

Prema podacima Stejt Departmenta, u Albaniji je 2014. godine za trafiking osuđeno svega devet počinitelja, a prethodne godine tri. Takođe, neki od osuđivanih počinitelja uspevaju izbeći služenje kazne nakon podnošenja žalbe.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
-10 Beograd