fbpx
Skip to main content
Revija predstava "Nušiću u čast"

Revija predstava "Nušiću u čast" u Narodnom pozorištu

Foto: Facebook
U znak sećanja na čuvenog srpskog književnika, komediografa, novinara i diplomatu Branislava Nušića, a povodom 150 godina od njegovog rođenja u Narodnom pozorištu u Beogradu biće održana revija predstava "Nušiću u čast".

U periodu od 5. oktobra do 3. novembra, publika će na obe scene moći da pogleda više Nušićevih predstava sa repertoara kako Nacionalnog teatra tako i iz pozorišta iz Zrenjanina, Šapca, Novog Sada, Sombora, Kruševca, Zaječara i Subotice, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Konferencija za novinare povodom revije predstava "Nušiću u čast"
Foto: Facebook

V.d. upravnika nacionalnog teatra Dejan Savić ocenio je da je ovo veoma ambiciozan projekat koji je spontano zamišljen, a da se uspostavilo da je veoma lep i zanimljiv. "Čeka nas mesec dana uživanja", najavio je on i dodao da je veliko zadovoljstvo igrati Nušića mesec dana, ali i velika odgovornost, jer bez tog komediografa ne može da se zamisli pozorišni repertoar.

On je podsetio da je dao inicijativu da se Velika scena Nacionalnog teatra nazove po Branislavu Nušiću, ali da ni on, niti Narodno pozorište ne mogu doneti tu odluku, jer žele da sprovedu anketu kako bi videli šta građani, kao i stručna javnost misli o tome.

"Radi se i velikom stvaraocu, velikoj ustanovi kulture i to mora da bude zajednička odluka", napomenuo je Savić.

V.d. upravnika Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu Aleksandar Milosavljević istakao je da je logično to da je upravo Nušić tačka koja spaja teatre iz Srbije pošto je on "kamen temeljac naše dramatrurgije".

Direktori i predstavnici pozorišta koji gostuju na beogradskoj sceni složili su se da im je to velika čast, a Savić se nadovezao time da bi mogli svake godine da organizuju ovakvo, centalizovano, okupljanje.

Revija će biti otvorena u nedelju 5. oktobra na Velikoj sceni komedijom "Gospođa ministarka" u režiji Jagoša Markovića koji je naslovnu ulogu poverio Radmili Živković. Ova predstava će biti na reperoaru i 2. novembra.

Iste večeri na Sceni Raša Plaović publika će moći da pogleda predstavu "Narodni poslanik" u izvođenju glumaca Narodnog pozorišta Toša Jovanović iz Zrenjanina, a dan kasnije na istoj sceni gostovaće Šabačko pozorište sa "Ožalošćenom porodicom".

Jednu od najpopularnijih Nušićevih komedija "Gospođu ministarku", 19. oktobra na Velikoj sceni odigraće i glumački ansambl Srpksog narodnog pozorišta iz Novog Sada koji će, u ulozi Živke Popović predvoditi Lidija Stevanović.

Narednog dana, 20. oktobra, na 150 godišnjicu rođenja slavnog srpskog komediografa, na Sceni Raša Plaović biće premijerno izvedena njegova drama "Knjiga druga" u režiji Anđelke Nikolić.

U sredu 22. oktobra, na istoj sceni, Pozorište Timočke krajine Zoran Radmilović gostovaće sa predstavom "Kabare Nušić" po motivima Nušićevih dela.

Komedija "Pokojnik", koju je Egon Savin postavio u beogradskom Narodnom pozorištu 2009. godine, biće na repertoaru Velike scene iste večeri, dok je 1. novembar rezervisan za "Doktora Nušića", po njegovoj komediji "Dr", u režiji Kokana Mladenovića i u koprodukciji Narodnog pozorišta Sombor i Kruševačkog pozorišta.

Na Velikoj sceni će, 3. novembra, ansambl Drame Nacionalnog teatra u Beogradu odigrati "Narodnog poslanika" u režiji Saše Gabrića, a iste večeri na Sceni Raša Plaović, glumci Narodnog pozorišta iz Subotice izvešće komediju "Mister dolar".

Najavljen je i prateći program, pa će u Muzeju Narodnog pozorišta biti održana promocija knjige Raška V. Jovanovića "Branislav Ð. Nušić - život i delo", koju je objavio Službeni glasnik.

U okviru novog ciklusa "Čitalište" glumac Nacionalnog teatra Zoran Ćosić i njegova supruga, oboista Simfonijskog orkestra RTS -a, Nina dočaraće svet Nušićevih malo poznatih "Pripovedaka jednoga kaplara".

Istim povodom biće priređena i izložba Branislav Nušić - upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu (1900-1902), koju su priredile Mirjane Odavić i Jelice Stevanović.

Vremenska prognoza
Umerena kiša
8 Beograd