fbpx
Skip to main content
Šabić o parlamentu

Šabić: Realizovali smo 93 odsto zahteva

Foto: Beta/ilustracija
BEOGRAD - Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je da je ta institucija realizovala 93 odsto zahteva za pristupom informacijama u 2013. godini ali je napomenuo da Vlada Srbije ni u jednom slučaju kada je to bilo potrebno nije prinudom obezbedila izvršenje rešenja Poverenika, niti su prekršioci procesuirani.

Neophodno je izmeniti i dopuniti postojeći Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, istakao je Šabić.

"Institucija poverenika bila je efektivna u 93 odsto slučajeva. U više od 60 odsto slučajeva organi su naknadno, pošto je Poverenik zatražio izjašnjenje po žalbi a pre donošenja odluke Poverenika, davali informaciju koju su prethodno uskratili", rekao je Šabić na predstavljanju Godišnjeg izveštaja Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Međutim, i dalje ima onih koji uopšte ne daju informacije ni po zahtevu Poverenika i takvih je 200 do 300 slučajeva, dodao je on.

Rodoljub Šabić
Foto: Beta
Kazao je i da uprkos jasnim, zakonom utvrđenim obavezama Vlada Srbije ni u jednom slučaju kada je to bilo potrebno nije prinudom obezbedila izvršenje rešenja Poverenika, a da Ministarstvo pravde i državne uprave, već treću godinu zaredom, nije procesuiralo ni jednog od brojnih prekršioca zakona.

"Objektivno, gotovo da predstavljaju poziv na kršenje zakona. To je praksa koja se neodložno mora promeniti", poručio je Šabić.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
9 Beograd