fbpx
Skip to main content
Samojed

Samojed: Idealan pas za porodicu

Foto: Profimedia
Samojed je inteligentan i poslušan pas, koji zna da bude vrlo tolerantan i miroljubiv prema drugim psima.

Poreklo

Samojedi se ubrajaju među najstarije rase na svetu. Poreklo samojeda vezuje se za nomadsko pleme samojeda koje je živelo u Sibiru. Oni su koristili samojede kao pse za čuvanje stada, vuču saonice i za ličnu zaštitu. Samojedi su u Englesku doneti 1889. godine.

Građa tela

Samojed spada u srednje rase pasa. Visok je između 50 cm i 60 cm i težak od 23 kg do 30 kg. Ima tamno smeđe oči, crni nos i uspravne uši koje su zaobljene na vrhovima, relativno male i potpuno prekrivene dlakom.

Samojed
Foto: Profimedia

Dlaka

Dlaka je bogata, debela i čvrsta. Samojed je pas sa dvostrukom dlakom, kratkom, mekanom poddlakom i dužom, otpornijom spoljašnjom dlakom. Oko vrata dlaka stvara ogrlicu, dok je na glavi i prednjoj strani nogu, dlaka kratka i mekana. Rep je bogato pokriven dlakom. Dlaka ženki je često kraća i mekše teksture nego kod mužjaka. Iako su samojedi veoma čisti psi, svakodnevno održavanje dlake je neophodno.

Karakter

Samojed je inteligentan i poslušan pas, koji zna biti vrlo tolerantan i miroljubiv prema drugim psima. Druželjubiv i živahan, nikada agresivan. Uživa u igri i vežbanju i vrlo mu odgovara hladno vreme. Ukoliko volite miran, tih i ne preterano aktivan život, samojed nije pas za vas jer puno laje i treba mu puno kretanja. Sa decom se dobro slaže, dok je prema neznacima gostoljubiv i umiljat, tako da nije baš dobar pas čuvar. U sebi nosi veliku ljubav prema čoveku i njegovoj okolini. Samojedi važe za jedne od najlepših pasa na svetu.

Pogledajte i:
- "Džangrizava mačka" snima film (FOTO)

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD ljubimci

SD zanimljivosti

SD uvrnuto

Vremenska prognoza
Mist
-3 Beograd