Skip to main content
Kafić

SEZONSKI POSLOVI U SRBIJI: Evo gde preko leta možete najviše da zaradite!

Foto: Srbija Danas
Kako ove godine Crna Gora neće moći da primi sve zainteresovane sezonske radnike iz Srbije, zbog zakona koji ograničava i otežava zapošljavanje stranaca, mladi iz Srbije moraće da se snađu sa domaćom ponudom sezonskih poslova.

U omladinskim zadrugama objašnjavaju da se tokom letnjih meseci najviše traže omladinci za rad u ugostiteljskim objektima.

“Traže se banket konobari, šankeri, pomoćni kuvari i pomoćni radnici u kuhinji koji bi bili zaduženi za pranje posuđa i održavanje higijene. Takođe, traži se veći broj radnika za sezonske poslove u proizvodnji sladoleda i prodaji sladoleda“, objašnjava Katica Krnjajić, direktorka Omladinske zadruge SAT za 24sara.rs.

Ona ističe da se cena za ove poslove kreće od 121 do 180 dinara po satu.

“Očekujemo veću ponudu sezonskih poslova sa početkom rada gradskih bazena, drugih kupališta, kao i ponudu sezonskih poslova u turizmu i poljoprivredi“, kaže Krnjajićeva.

Posao na njivama uskoro će biti u jeku. Dnevna zarada na njivi kreće se od 1.200 do 2.000 dinara.

“Najveći broj sezonskih radnika potreban je u oblasti ratarstva, a potom u voćarstvu, vinogradarstvu i povrtarstvu. Naravno, potrebni su uvek i radnici za branje jagoda, malina, kupina... Ovi poslovi plaćaju se do 1.500 dinara po danu, dok teži poslovi, poput kopanja i vađenja panjeva donose i do 2.000 dinara dnevno“, kažu u Udruženju poljoprivrednika.

Radnici na njivama najčešće dobijaju uz dnevnicu i hranu, a ponekad čak i smeštaj. Posla će biti i na građevinama, gde mladi mogu da zarade i 25 evra dnevno ako imaju bar malo iskustva u poslu. Zanimljivo je da se svaki angažman plaća oko 25 odsto više ako se radi po smenama i noću.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd