fbpx
Skip to main content
Spomenik Knezu Mihailu

DETALJ KOJI FALI: Sigurno niste primetili šta nedostaje na spomeniku knezu Mihailu

Foto: Profimedia
Sigurno niste obratili pažnju na to da spomeniku knezu Mihailu fali nešto, a to je među Beograđanima izazvalo skandal neviđenih razmera!

Beogradom se i dalje ispreda priča o tome kako je jedan dečak uzviknuo nešto što je izazvalo skandal na otkrivanju spomenika ubijenom srpskom vladaru.

- A gde mu je kapa. Kako to da konjanik nema kapu?! – odjeknuo je glas dečaka među masom koja se okupila da vidi kako izgleda spomenik.

Naime, kada je beogradska varoš angažovala Italijana Enrika Pacija da napravi spomenik ubijenom knezu, nije ni sumnjala da će doći do propusta o kome se i dan danas šuška po Beogradu. Kada je dogovoreno ko će praviti spomenik udešeno je i gde će knez biti postavljeni, kao i na koji način će konjanik dominirati centralnim gradskim trgom, ispred Narodnog pozorišta, ali niko nije razmišljao o kapi.

Sopmenik knezu Mihailu
Foto: Profimedia

Konjanik je, dakle, prikazan gologlav, bez kape. U ono doba to je bio skandal zato što je svako nosio šešir, kapu, cilindar u zavisnosti od statusa i doba dana, ali izlazak na ulicu bez ovog obaveznog dela garderobe prosto je smatran nekulturnim i neumesnim.

Italijanski vajar, ipak, se usudio da našeg kneza prikaže na takav način. Pošto su mu novac isplatili, on je već bio na putu ka Italiji te nije mogao da ispravi ovu grešku. Ipak, Beograđani mu nisu ostali dužni, već su krenuli da šire tračeve o Italijanu.

Tako, da se do kraja večeri, na dan kada je otkriven spomenik, pojavila priča da je izvršio samoubistvo zbog silne bruke. Istina je, ipak bila malo drugačija. Paciju je uredno isplaćen honorar i on je otišao nazad, u rodnu Italiju, gde je doživeo duboku starost, a Beograd i njegove stanovnike je do te mere zavoleo da je i sopstvenoj deci davao srpska imena.

Pročitajte i:

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd