fbpx
Skip to main content
policija

Sindikat policije: Novi zakon ne zabranjuje štrajk, već članstvo u strankama

Foto: Profimedia/ilustracija
Zaposlenima u policiji ne zabranjuje se pravo na štrajk u Prednacrtu Zakona o unutrašnjim poslovima, saopštio je Sindikat policije i policijskih starešina.

U obraćanju ovog sindikata navodi se da je "po svemu sudeći retko ko čitao Prednacrt Zakona o unutrašnjim poslovima koji je istaknut na zvaničnom sajtu MUP Republike Srbije", što je, kako se navodi, dovelo do toga da su se "među pripadnicima Ministarstva pronosile, uglavnom netačne glasine, o pojedinim njegovim rešenjima". 

"Među zaposlenima se širi neistina da je budućim zakonom policajcima zabranjen štrajk, iako se u tom članu nikakva zabrana ne pominje, već piše da će se i na policajce, kao i na druge zaposlene građane, primenjivati opšti propisi o štrajku. Izuzeci su da štrajka ne može da bude kada je u zemlji ratno stanje, oružana pobuna, vanredna situacija, nepogode-nesreće ili ugrožavanje JRM u većem obimu. Ostaje pitanje kome je trebalo da širi neistine o nemogućnosti štrajkovanja i da li je u pitanju neupućenost u sadržaj budućeg zakona, ili namera da se prikaže nekakva sindikalna aktivnost i tamo gde je nema, odnosno gde nema potrebe za njom", poručuje Sindikat policije i policijskih starešina.

Dalje se navodi da je dezinformacija i to da se ukidaju činovi generala u policiji, "jer je članom 135. Prednacrta predviđeno da ovaj čin dodeljuje Vlada R. Srbije".

Sindikat policije i policijskih starešina
Foto: SPIPS

Sindikat izražava zabrinutost što će, prema članu 8. zaposleni u MUP-u sa statusom OD i PD preći u status državnih službenika i što će tim kolegama iz tih razloga dodatno biti umanjene plate, "pored sadašnjeg smanjenja plata od 10 odsto". 

Ističe se i da član 148. predviđa da će policijski službenici moći da rade dodatni posao, uz pismeno odobrenje direktora policije i uz napomenu da "policajac na tom dodatnom poslu nema pravo da primenjuje policijska ovlašćenja".

"Vrlo je bitan i čl.145. kojim se zabranjuje policijskim službenicima da budu članovi političkih stranaka i organizacija kao i političko delovanje u Ministarstvu. Ovime se presecaju ambicije pojedinaca koji žele da napreduju u službi, učlanjujući se u pojedine partije na vlasti", naglašava se u saopštenju koje je potpisao predsednik Sindikata policije i policijskih starešina Blažo Marković.

Sindikat ističe da je pozitivno i što "u ovoj eri sveopšte štednje", vrlo bitno da za sprovođenje budućeg zakona nisu potrebna dodatna finansijska sredstva.

"Sada su na potezu sindikati u policiji koji treba da stavljaju svoje primedbe i predloge, ali je očigledno neophodan preduslov da pročitaju i prouče Prednacrt pre nego što počnu da ga kritikuju", zaključuje se u saopštenju uz primedbu da je trebalo da predstavnici sindikata budu pozvani u radnu grupu koja je sastavljala Prednacrt kako bi mogli da utiču na njegovu sadržinu. Sindikat policije i policijskih starešina navodi da će to svakako pokušati u budućnosti.

Pročitajte i: 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mist
3 Beograd