Skip to main content
Poslanici, skupština

Skupština: Senić predsednik, Varga zamenik predsednika odbora za EU

Foto: Tanjug
Beograd - U Skupštini Srbije sutra će biti izabrani predsednik i zamenik predsednika Odbora za evropske integracije, a kandidati za predsedenika i zamenika su poslanik opozicione NDS Aleksandar Senić i poslanik SVM Laslo Varga, potvrdio je Tanjugu šef poslaničkog kluba SNS Zoran Babić.

Babić je dodao da još nije postignut konačan dogovor ko će biti na čelu preostalih odbora u Skupštini Srbije, a kako je naglasio, tu podelu odrediće matematika izbornih rezultata.

"Ne radi se o gramzivosti SNS, već o preuzimanju odgovornosti“, rekao je Babić koji očekuje da do 1. maja ili nakon prvomajskih praznika svi odbori dobiju predsednike i zamenike predsednika.

Zoran Babić
Foto: Tanjug

Ekonomista Ljubodrag Savić ocenio je danas da se Srbija suočava sa teškim problemima, visoka je stopa nezaposlenosti, ubrzano raste javni dug, i da bi prva mera nove vlade treba da bude konsolidacija javnih finansija.

On je dodao da je vrlo teška situacija u kojoj se nalazi Srbija, a pre svega njeni građani i da jedan deo stanovništva živi vrlo teško, a jedan broj ljudi jedva sastavlja kraj sa krajem.

"Problema ima puno, a novca i mogućnosti vrlo malo. Vlada koja će se formirati ima izuzetno težak posao, ali bih rekao da oni nemaju kud, došli smo do duvara i koraci se moraju preduzimati veoma brzo", rekao je Savić.

 Poslanici republičkog parlamenta nastaviće sutra debatu o novom zakonu o ministarstvima i izmenama Zakona o vladi u pojedinostima, čije je usvajanje preduslov za izbor vlade 27. aprila.

Sednica je zakazana sutra za 10 sati, dok bi nova vlada trebalo da bude izabrana u nedelju, 27. aprila.

Odbor za pravosuđe Skupštine Srbije na današnjoj sednici je prihvatio 12 amandmana vladajuće koalicije na nova zakonska rešenja o ministarstvima, ali nije prihvatio nijedan amandman na izmene Zakona o vladi.

Predloženim zakonom prestaju sa radom pet kancelarija i dve uprave, pa će tako nadležnosti Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja preuzeti Ministarstvo privrede, a u nadležnosti tog ministarstva biće i poslovi Kancelarije za brzi odgovor.

Ministarstvo pravde preuzeće nadležnosti Kancelarije Nacionalnog saveta za saradnju sa Međunarodnim tribunalom u Hagu, a Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave nadležnosti Uprave za digitalnu agendu.

Ministarstvo spoljnih poslova preuzima nadležnosti Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, dok novoustanovljeni Republički sekretarijat za javnu politiku preuzima nadležnosti i zaposlene Kancelarije za regulatornu reformu i analizu efekata propisa.

Među prihvaćenim amandmanima je i predlog 130 poslanika SNS da Ministarstvo pravde preuzme od Kancelarije za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama zaposlene, kao i prava i obaveze.

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd