fbpx
Skip to main content
Doktor ispituje slepo crevo

SLEPO CREVO IPAK IMA FUNKCIJU: Razotkriven dugogodišnji zdravstveni mit!

Foto: Profimedia
Do skoro se preporučivalo odstranjivanje ovog organa, bazirano na uverenju da on nema nikakvu korisnu funkciju. Istraživanja pokazuju da on predstavlja 'sigurnu kuću' za korisne bakterije ljudskog organizma.

Dugo se verovalo da slepo crevo nema nikakvu funkciju, ali izgleda da su svi bili u pogrešnom uverenju. Američki naučnici su istražili njegovu funkciju, za koju se pokazalo da nije baš tako beskorisna.

Naša utroba je naseljena mikrobima koji pomažu digestivnosm traktu da vari hranu koju pojedemo. Profesor Bil Parker sa univerziteta Djuk smatra da su ćelije imunog sistema koje se nalaze u slepom crevu tu da čuvaju 'dobre' bakterije.

On je proteklih deset godina istraživao kako reaguju bakterije u ljudskim crevima.

Otkriveno je da je slepo crevo skladište za dobre bakterije koje bi telo moglo da koristi za obnovu sistema za varenje ukoliko oboli od opasnih epidemija, vezanih za digestivni sistem.

Dosadašnje teorije smatrale su da je slepo crevo evolucioni ostatak nekad dosta većeg i funkcionalnog organa. Godinama se preporučivalo njegovo odstranjivanje, a sama operacija na prvi pogled nije imala nikakve negativne efekte.

Ipak, nova otkrića ne znače da se slepo crevo treba zadržati po svaku cenu, upozoravaju istraživači sa američkog univerziteta Djuk.

Ovo je neočekivano otkriće, ali stručnjaci ne žele da utiču negativno na populaciju u smislu da ljudi sada uzimaju probleme sa slepim crevom zdravo za gotovo, te da ga zadržavaju samo pod predpostavkom da ono ima korisnu funkciju, prema rečima profesora Parkera.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
27 Beograd