fbpx
Skip to main content
Trg Republike

Slobodanu Šijanu nagrada "Tradicija avangarde"

BEOGRAD - Fond "Vujica Rešin Tucić i Vojislav Despotov“ dodelio je nagradu "Tradicija avangarde" za doprinos avangardnoj umetnosti za 2014. godinu Slobodanu Šijanu, filmskom reditelju iz Beograda, saopšeno je danas iz pokreta "Novi optimizam".

Šijan je nagradu dobio za upečatljiv doprinos ukupnoj art sceni, imajući u vidu ne samo njegov kultni kinematografski opus (najšire poznat po dugometražnim igranim filmovima "Ko to tamo peva", "Maratonci trče počasni krug", "Davitelj protiv davitelja" i drugi), nego i višedecenijsko bavljenje neoavangardnim i postavangardnim praksama.

Šijan se bavi i eksperimentalnim filmom i psihodeličnim slikarstvom, kao i konceptualnom umetnošću, kemp kolažom, performansom i umetnošću ponašanja.

Žiri je radio u sastavu: Vladimir Vasiljev, predstavnik Gradske narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin" (predsednik), zatim književnika Svetislava Basare, Vladimira Kopicle i Gojka Božovića i Branislava Grubačkog, kulturnog aktiviste i producenta.

Proglašenje ovogodišnjeg dobitnika nagrade biće održano u Medija centru u Beogradu (22. aprila), a nagrada će Šijanu biti uručena istog dana u Pozorišnom klubu "Zeleno zvono" u Zrenjaninu.

Plaketu, uz novčani deo nagrade u iznosu od 200 hiljada dinara, uručiće Šijanu prošlogodišnji dobitnik nagrade, pozorišni reditelj iz Subotice, Andraš Urban.

Fond "Vujica Rešin Tucić i Vojislav Despotov" osnovan je radi promovisanja, zaštite i unapređenja kulture uopšte, a sa ciljem da posebno radi na prikupljanju književne ostavštine, proučavanju, objavljivanju i popularisanju dela i čuvanju imena dva naša znamenita neoavangardna književnika i multimedijalna stvaraoca rođena u Zrenjaninu i njegovoj okolini, čija imena Fond nosi u svom nazivu.

Osnovan je na inicijativu pokreta Novi optimizam i njegovog lidera Branislava Grubačkog Gute, uz podršku Gradske narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin", u kojoj mu je i sedište.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd