fbpx
Skip to main content
Ustaše

SRBOSJEK - Ustaše napravile namenski nož za MASOVNO KLANJE srpske dece (FOTO)

Foto: SD/ilustracija
Iz 219 kozarskih sela i gradića ubijeno je i na druge načine umoreno više od 11.000 dece. Prosečna starost 11.194 ubijenih dečaka i devojčica bila je 6,5 godina.

Ustaški nož namenski napravljen za masovno klanje srpske dece u Drugom svetskom ratu izaziva izuzetno jake emocije kod svih posetilaca izložbe „Anatomija zaborava“, postavljene u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci (NUB) Republike Srpske.

-Tek kada uzmete nož u ruke i zapitate se: ‘Šta je ovo?’ i ‘Kako ovo radi?’ shvatite svu strahotu događaja o kojima izložba govori, kaže za Srnu jedan od autora izložbe Vanja Šmulja.

 
Posted by Vanja Maric on четвртак 3. децембар 2015.

Ovaj nož pronađen je na Patriji, pod Kozarom, gde su, ne samo u toku ofanzive u leto 1942. godine, nego u toku celog Drugog svetskog rata, vršeni strašni pogromi nad civilima.

Nožem je sprovođeno ubistvo bez buke

Prema Šmuljinim navodima, među namenski pravljenim oružjima koje su ustaše koristile, noževi imaju posebno mesto, jer njima su masovna ubistva obavljana bez buke.

-Najpoznatiji namenski urađen nož koji su ustaše koristile u logorima NDH jeste ‘srbosjek’ – nož sa narukvicom ‘kotačem’, izrađen po nacističkom projektu u nemačkoj fabrici ‘Grafrath gerb. Solingen,  objašnjava Šmulja.

Ustaše
Foto: Youtube Printscreen

Ona naglašava da je ovaj eksponat materijalni dokaz da je postojao sistem koji je proizvodio „oruđa“ za masovna ubijanja, kako bi svojim „postrojbama posao učinio efikasnijim i lakšim“.

-To je sistem koji je nedužne ljude, krive samo zbog srpskog, romskog ili jevrejskog identiteta, istrebljivao na monstruozne načine.

-To je sistem koji je smrtnom kaznom unapred kažnjavao decu kao buduće potencijalne neprijatelje hrvatske države, ne dozvolivši im ni da odrastu u ljude, a kamoli da postanu opasni po nacionalnu bezbednost, istakla je Šmulja.

Simbol stradanja srpskog naroda

Osim toga, ovaj eksponat značajan je i kao simbol stradanja srpskog naroda, kao i deo istorije, ali i kao dokaz koji materijalizuje sam zločin.

-Ovaj eksponat je jedini opipljiv, trodimenzionalni deo izložbenog materijala i svakako zauzima centralno mesto postavke. Njegov značaj za izložbu je izuzetan, jer on materijalizuje strahote prikazane fotografijama i dokumentima,  napominje Šmulja.

NAJTUŽNIJA SRPSKA HIMNA: Znate li kako je nastala pesma "ĐURĐEVDAN"?

Taj nož, vlasništvo Muzeja revolucije na Mrakovici i deo njegove stalne postavke, kod posetilaca izložbe izaziva reakcije kakve je teško rečima opisati.

-Normalan čovek jednostavno ne može ni da shvati ni da prihvati da je zaista postojalo nešto poput namenskog noža za masovna klanja dece, kaže Šmulja.

Ustaše
Foto: SD/ilustracija

Ona je sigurna da ovaj eksponat posetiocima izložbe otvara drugačiju perspektivu za posmatranje događaja iz Drugog svetskog rata na ovim prostorima.

Iživljavanje nad odojčadima

Prema podacima Udruženja dece logoraša, njihovih potomaka i poštovalaca „Jastrebarsko 1942″, iz 219 kozarskih sela i gradića ubijeno je i na druge načine umoreno više od 11.000 dece. Najmlađa su bila u pelenama i kolevkama, a najstarija su imala 14 godina.

Prevremena smrt najviše je pokosila odojčad. Njih 1.195 bilo je starosti od nekoliko dana do nekoliko meseci. Prosečna starost 11.194 ubijenih dečaka i devojčica bila je 6,5 godina?!

KAKO JE KRVNIK IZ SREBRENICE MUČIO SRBE: „Prvo mu je nožem izvadio oči, a onda ga zaklao“

Šmulja kaže da je do ideje o organizovanju ove izložbe došlo posredno, zahvaljujući akademiku Srboljubu Živanoviću, koji je svoju ličnu biblioteku testamentom zaveštao NUB Republike Srpske.

U razgovorima povodom legata predloženo je da NUB povodom Šeste međunarodne konferencije o Jasenovcu napravi izložbu.

Autori izložbe su bibliotekari NUB Republike Srpske Vanja Šmulja, Spomenka Kuzmanović i Ljubica Milekić, a postavka traje do 18. maja.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
jadno's picture

jadno

dobar photoshop hah bolje bi djete od deset godina napravilo sramota ahahhahhaa

3 | 6

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
7 Beograd