Skip to main content
malina

SRPSKA MALINA PRETI DA RAZOČARA SVET: Proizvodnju ove voćke prate OGROMNI PROBLEMI

Foto: Profimedia
Predhodnih godina srpski malinari imali su dovoljno argumenta da protestuju protiv niskih otkupnih cena. Ove godine malinari imaju još jedan problem više.

Naizgled privlačni, ali pri prvom zalogaju ni blizu onog kvaliteta na koji smo navikli Evropu ali i svet. Malina zbog obilnih padavina u aprilu, snega u maju i kiše u junu nije uspela da dozri i nakupi dovoljno šećera. 

Samo što je počela berba , malinari su se suočili sa nedaćama. Nezadovoljstvo malinara je ove godine veće nego ranijih godina. Protesti za sada nisu najavljeni ali malinari jasno iznose da sa otkupnom cenom od 150 dinara ne mogu da zarade. 

OVO JE NAJISPLATIVIJA VOĆKA ZA GAJENJE: "Sve što sam uložio vratilo mi se ZA POLA SEZONE"

 - Pitanje je kako se došlo do tih cena i šta se dogodilo u odnosu na predhodne godine gde smo svi bili očevici da je bila velika potražnja maline, i da kupci nadiru sa svih strana. Najednom se se napravio taj neki vakuum i u poslednjia dva meseca nam je servirana priča da je stalo sa prodajom,da nemaju zanimljive kupce i da nema zainteresovanosti - priča jedan proizvođač. 

 - Što se tiče potražnje maline u odnosu na prošlu godinu u ovom periodu ona je mnogo, mnogo manja. Šta to znači? To znači da je tržište puno i to smo mi osetili - ističe uzgajivačica

Malina
Foto: Profimedia

Prevelike padavine izazvale su u pojedinim malinjacima sušenje biljaka. U pojedinim zasadima šteta je preko 20 odsto. Taj gubitak ne može nadomestiti ni cena od 300 dinara za jedan kilogram. 

 - Kako nije gubitak, ja sam uložio ovde grdna sredstva u ovu parcelu je izvučeno tri traktora samo đubreta stajnjaka plus sve agrotehnike sam ovde upotrebio - ističe jedan malinar iz Arilja. 

VRHUNSKA ZARADA: Ulaganja skoro da nema, a plaćaju između 20 i 30 EVRA ZA KILOGRAM

Na pitanje koliko je očekivao, a koliko će zapravo ubrati on kaže: 

 - Očekivao sam bar 2,5 tovara po aru, to je najmanje što je moglo da donese ali sad ovako kako je krenulo neće biti po 50 u proseku, možda 30 kilograma po aru.

Malinari su, kao i svake godine, istrajni da izdejstvuju cenu od minimum 2 evra. 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 2 Pogledaj sve komentare
...'s picture

...

U Nemackoj nasa malina u prodavnici 9 eura kila

3 | 1
DRagutin's picture

DRagutin

A u USA pola paunde (227g) košta 4$ ! Šta više reci...

3 | 1

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd