Skip to main content
 • Read more Jelena Karleuša VIP

  JELENIN POSLEDNJI POTEZ! Rekla je da se NEĆE oglašavati, ali ipak uputila PORUKU koja SVE govori - NEVINA?!

 • Read more Aleksandar Vučić i Vladimir Putin Info

  Putin i Vučić postavljaju mozaik u Hramu Svetog Save

 • Read more Oliver Ivanović Info

  Beograd sproveo istragu i došao do PODATAKA O UBICI Olivera Ivanovića: Priština ODBILA SARADNJU!

 • Read more Dečaci Svet

  Sećate li se priče o tajlandskim dečacima zarobljenim u pećini? Ono što ste tada čitali bila je LAŽ, a tek sada je otkrivena ISTINA

 • Read more Jelena Karleuša VIP

  PROCUREO NOVI SNIMAK! Još jedan UDARAC - OPET GOLA JK?! Mazi se po telu, sada se vidi svaki DETALJ!

 • Read more Vojska Republike Srpske Region

  NOVI PUCNJI U HEROJE! Drske PLJAČKE grobova SRPSKIH JUNAKA kaljaju USPOMENU na JUNAŠTVO

 • Read more Železnik Hronika

  Epilog drame u Železniku: Muškarac otkrio zašto je TELO POKOJNE MAJKE držao tri godine u šupi (FOTO)

Institut za Standardizaciju Srbije

STANDARDI SU SVUDA OKO NAS: Obeležen Dan Instituta za standardizaciju Srbije

Foto: ISS
Međunarodni standardi ne samo da su korisni u trgovini, već olakšavaju zajednički rad ljudi širom sveta i od suštinskog su značaja za međusobno funkcionisanje proizvoda, kao i za lakšu komunikaciju među ljudima, rečeno je na svečanosti povodom Dana Instituta za standardizaciju Srbije, Svetskog dana standarda i 81 godine standardizacije na ovim prostorima.

Direktor Instituta za standardizaciju Srbije Ivan Krstić rekao je da se Svetski dan standarda obeležava s ciljem da se promoviše uloga standarda i standardizacije za potrebu privrede, vlada i potrošača širom sveta, kao i da je ovogodišnja poruka "Standardi-zajednički jezik za sve".

Krstić je naglasio da je od 1. januara 2007. do 1. septembra 2015. njegov Institut objavio 24.943 srpska standarda i srodna dokumenta, kojima su preuzeti odgovarajući evropski standardi i srodni dokumenti.

"Time je Institut preuzeo oko 96 odsto svih evropskih standarda, čime je ispunjen najvažniji uslov za pristupanje Instituta evropskim organizacijama za standardizaciju", istakao je Krstić.

On je dodao da je Dan Instituta za standardizaciju Srbije 16. septembar i da se ove godine prvi put svečano obeležava. 

On je podsetio da je 1947. ustanovljena međunarodna organizacija za standardizaciju ISO, a prvi jugoslovenski standard Savezna komisija za standardizaciju objavila je 1952. godine.

"JUS je polako ulazio u našu svakodnevicu. Biti po JUS-u u svakodnevnom govoru označavalo je biti po meri. Tokom godina menjali su se nazivi institucija, način organizacije, ali osnovni zadatak bio je i ostao donošenje nacionalnih standarda", rekao je Krstić.

Sve jednostavno funkcioniše

Prezentaciju o ideji o jedinstvenom funkcionisanju tehnike i tehnologije na globalnom nivou, za šta su najviše zasluženi standardi imali su najmlađi inžinjeri Instituta za standardizaciju Srbije Jelena Krupež i Vukašin Daskalović, koji su pokazali da, kada se standardi primenjuju, sve jednostavno funkcioniše, a ukoliko se ne koriste, to se odmah primeti. 

Takođe je prezentovano da u svetu bez standarda, svakodnevne aktivnosti koje se uzimaju zdravo za gotovo, kao što su telefoniranje, pretraživanje na internetu ili korišćenje kreditne kartice na putovanju, bile bi mnogo komplikovanije, gotovo nemoguće.

Svečanosti povodom Dana Instituta za standardizaciju Srbije u hotelu Metropol prisustvovali su i rukovodilac komponente infrastrukture kvaliteta projekta ACCESS Helmut Majerhofer, predstavnici Instituta za standardizaciju Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Mist
2 Beograd