fbpx
Skip to main content
pregled kod  lekara

STARIJI STE OD 30 GODINA: Nemarni ste prema sebi, ali OVE LEKARSKE PREGLEDE morate da uradite

Foto: Profimedia
Mislite neće vam biti ništa.

Što smo stariji, to se mogućnost raznih zdravstvenih problema sve više povećava. Zbog toga stručnjaci preporučuju da svake godine obavimo jedan sistematski pregled ili barem naredne četiri važne analize.

KRVNI PRITISAK

Visoki krvni pritisak ne naziva se 'tihim ubicom' bez razloga. Ne postoje nikakvi simptomi za ovaj zdravstveni problem, a on zaista ljudski život može da dovede u opasnost. Ako nemate problema sa srcem ili u porodici nemate istoriju kardiovaskularnih bolesti, pritisak ipak redovno trebda da proveravate.

pregled
Foto: Profimedia

HOLESTEROL

Jednom godišnje trebalo bi da proverite nivo holesterola u krvi, a ako već imate problem sa visokom holesterolom ili viškom kilograma, onda se preporučuje da ga kontrolišete svaka 3 do 4 meseca.

NIVO ŠEĆERA U KRVI 

Ako ste zdravi, vaše telo zahvaljujući gušterači koja proizvodi insulin reguliše nivo šećera u krvi. Mnoge druge bolesti ili pak višak kilograma mogu uticati na rad gušterače i proizvodnju insulina pa zbog toga dolazi do povećanja nivoa šećera.Tada dolazi do razvoja dijabetesa. Nivo šećera u krvi trebalo bi proveravati jednom godišnje.

TSH - ŠTITNA ŽLEZDA

Jedna od 10 osoba (pretežno žene) tokom života će iskusiti probleme sa štitnjačom. Simptomi bolesne štitnjače su raznoliki, ali ponekad su hormoni T3 i T4 u normali pa bolest može da vam promakne.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Fog
6 Beograd