fbpx
Skip to main content
Nebojša Stefanović

Stefanović: Ekstremisti preko Beča putuju u džihad

Foto: Srbija Danas
BEČ - Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović ukazao je da u Srbiji, koja je usvojila novi zakon koji zabranjuje borbu u drugim zemljama, opada broj osoba koje se priključuju radikalnim grupama, dodajući da ekstremisti iz Srbije najpre putuju u Beč, koji je centar odakle idu dalje u džihad.

"Većina muslimana nisu nikakvi teroristi i bitno je to pojasniti. U Srbiji je tri do četiri odsto stanovništva muslimanske vere, i oni dolaze iz regiona Raške. Usvojili smo novi zakon koji kažnjava borbu u drugim zemljama. Broj osoba koje se priključuju radikalnim grupama opada. Međutim, jedan podatak je jasan, a to je da ekstremisti iz Srbije, najpre putuju za Beč, koji je centar odakle nastavljaju put u džihad”, objasnio je Stefanović u intervjuu bečkom dnevniku “Prese”.

On je ukazao da pojedine informacije ukazuju na to da je Beč jedna vrsta čvorišta za džihadiste.

Dodajući da austrijska policija ozbiljno radi u vezi ove teme, on je rekao da dve zemlje razmenjuju informacije o svim osobama koje bi mogle biti deo te organizacije.

Nebojša Stefanović
Foto: Srbija Danas

Upitan da li te grupe imaju korene u Sandžaku jer tamo postoje nerešeni politički problemi, odnosno srpska vlada se tom regionu nije dovoljno posvetila, Stefanović je kazao da se to ne može reći da je specifični problem ekstremizma vezan za to.

„Predstavnici muslimanske manjine u regionu Raške zastupljeni su u Vladi Srbije. Pokušavamo da rešimo probleme regiona. Nezaposlenost je jedan od najvećih. Međutim, to nije samo problem Raške. Naša vlada mora da se suoči sa velikim ekonomskim izazovima, i uspeli smo da smanjimo nezaposlenost, ali moramo još više u tom pravcu činiti“, rekao je srpski ministar unutrašnjih poslova.

Na konstataciju da su od radikalizacije pogođene osobe bosanskog porekla, i da pojedini eksperti tvrde da je to vezano za kolektivnu traumu onoga što im je učinjeno u ratu, Stefanović je istakao da nije ekspert za ovu temu, i dodao da je Srbiji kao susedu teško da to komentariše.

„Mi smo spremni da sa Bosnom sarađujemo u borbi protiv terorizma. Dolazi vreme u kojem više ne možemo gledati samo u prošlost, već u budućnost, koja je u EU“, podvukao je Stefanović.

U vezi slučaja hapšenja Tutinca Mirsada Omerovića u Beču, koji se vodi kao glavni osumnjičeni jedne mreže prikupljača novčanih sredstava i boraca za Islamsku državu, on je objasnio da je Srbija s tim u vezi veoma tesno sarađivala sa austrijskom policijom.

„Omerović je 2010. više puta putovao u i iz Srbije. On je mnogo putovao, i kasnije smo saznali da je deo tih putovanja vezan sa organizacijom terorističkih grupa. Te osobe većinom nisu deo vojnih grupa, ali šire poruke mržnje i inspirišu druge da odu u Siriju ili Irak, kako bi se borili. Trenutno smo skoncentrisani na njih”, poručio je Stefanović.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
6 Beograd