fbpx
Skip to main content
Tomislav Jovanović

Studentska viza na godinu dana

Beograd - Ministar prosvete u tehničkoj vladi Tomislav Jovanović pokrenuo je inicijativu da se stranim studentima koji se školuju u Srbiji izdaju boravišne vize na duži vremenski period umesto na tri meseca, jer je to, kako je ministar obrazložio, u interesu države Srbije.

Studenti koji su stekli obrazovanje na prostorima naše države, a sada se nalaze na visokim i značajnim položajima u svojim zemljama, iskazali su interesovanje za dolazak velikog broja studenata iz njihovih zemalja, ali prepreka je kratkotrajna boravišna viza, rekao je Jovanović Tanjugu.

Ministarstvo prosvete zbog toga se obratilo MUP molbom da razmotre mogućnost da izvan dosadašnje procedure stranim studentima izdaju vize na duži vremenski period.

“To bi bila neka vrsta godišnje studentske vize ili studentskog pasoša za jednu školsku godinu i taj dokument bi se razlikovao od boravišne vize koja se sada izdaje strancima”, objasnio je ministar.

Rešenje bi trebalo naći za školsku 2014/15. godinu, rekao je Jovanović i naveo da je u razgovorima sa ambasadorima i diplomatskim predstavncima Libije, Irana, Iraka, UAE, Kuvajta, Turske, Indije, Kine, Indonezije i drugih zemalja jugoistične Evrope, Bliskog istoka, Azije i Afrike izražena spremnost da se broj studenata iz tih zemalja značajno poveća.

Ministar Jovanović je istakao da ove zemlje pokazuju veliko interesovanje za naš obrazovni sistem zbog kvaliteta i bezbednog boravka u našoj zemlji, ukazujući i na ekonomski potencijal ove odluke.
 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mist
0 Beograd